©Unsplash

Deze gemeentes zijn meest geëlektrificeerd, met zonnepanelen en elektrisch rijden

Deze gemeentes zijn meest geëlektrificeerd, met zonnepanelen en elektrisch rijden

15 februari om 11:52

Nederland wordt steeds groener op energiegebied, maar ene gemeente doet het beter dan de andere. Tel je zaken als productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden bij elkaar op, dan kom je tot een score. Deze gemeentes scoren het best.

De score rolt uit de Eco-Electric Index (EEC), bedacht door duurzaamheidsplatform Slimster om gemeentes met elkaar te kunnen vergelijken op het gebied van elektrificering. Het doel van het elektrificeren is om de uitstoot van CO2 omlaag te krijgen, en daarom is die verlaging leidend voor Slimster. Bij de EEC wordt dus gekeken hoeveel CO2-uitstoot elke elektrische maatregel voorkomt. Daarbij weegt een elektrische elektrische auto voor 25 procent mee bij het bepalen van de EEC en zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld. Dat wordt opgeteld, en daar rolt een score van 1-10 uit.

Totaalplaatje telt

Door te kijken naar dat totaalplaatje en elke gemeente naar die zelfde maatstaven te beoordelen, is een ranglijst ontstaan. En daarin scoren twee gemeentes aan het hoogste cijfer met een EEC van 7,1: het Noord-Hollandse Blaricum en het Gelderse Rozendaal. Dat cijfer is op zich makkelijk te verklaren: beide gemeentes hebben bovengemiddeld veel rijke inwoners, waardoor het aandeel elektrische auto's hoog ligt. In Blaricum heeft 4,7 procent van de inwoners een elektrische auto, in Rozendaal is dat zelfs 6,4 procent.

En hoewel in Amsterdam 6,7 procent van de inwoners een elektrische auto heeft, hebben in de hoofdstad slechts 7,4 procent van de huishoudens zonnepanelen op hun dak. In Roosendaal is dat 50,5 procent. In Blaricum wordt de score juist weer gestuwd door warmtepompen: een flinke 21,7 procent van de huishoudens stookt daar al groen, het hoogste percentage in Nederland, terwijl veruit de meeste gemeentes de 5 procent nog niet haalt.

Zonnepanelen goed vertegenwoordigd

Kijk je echter alleen naar zonnepanelen, dan zijn veel meer gemeentes goed op weg. In 26 van de 345 Nederlandse gemeentes die Slimster noteert heeft meer dan 50 procent van de huishoudens zonnepanelen. En in een ruime meerderheid heeft zeker een derde van de huishoudens zonnepanelen op het dak: 271 van de gemeentes scoort 30 procent of meer.

Als je alleen zou kijken naar zonnepanelen, dan scoren het Drentse Tynaarlo en het Friesche Dantumadiel het hoogst: 57,6 procent van de huishoudens heeft daar zonnepanelen. Nog opvallender: vijf Zeeuwse gemeenten staan in die zonnepanelen-top-tienm, en ook Friesland en Drenthe scoren sterk. Ondertussen rijden in de steden Tilburg en Utrecht de meeste mensen in een elektrische auto: 7,4 procent van de huishoudens.

Volgens Slimster kan vooral de warmtepomp de komende jaren het verschil maken in de hoogte van de score. De opkomst van elektrische auto's is al in gang gezet, zonnepanelen doen het nog beter en bovendien willen veel gemeentes de komende jaren van het gas af. "Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken", aldus Slimster. "Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug."

Meer over de energietransitie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.