© Unsplash

Heb je zonnepanelen? Dan ga je bij Greenchoice meer betalen

Heb je zonnepanelen? Dan ga je bij Greenchoice meer betalen

21 februari - 14:40

Energieprovider Greenchoice gaat klanten met zonnepanelen binnenkort een hoger vast bedrag per maand rekenen.

De kosten van het vastrecht gaan bij paneelbezitters omhoog, om "een deel van de kosten die gepaard gaan met terugleveren ook daadwerkelijk bij hen in rekening te brengen".

het energiebedrijf zegt niet hoeveel de kosten precies stijgen en wanneer dit zal gebeuren. Wel benadrukt het bedrijf dat dit gefaseerd wordt gedaan. De kostenverhoging zal eerst gelden bij nieuwe klanten, waarna op een niet nader genoemd moment bestaande gebruikers aan de beurt zijn.

Met de prijsverhoging zegt Greenchoice de algehele prijzen opnieuw te balanceren, zodat het stroomtarief scherper geprijsd kan worden. Feitelijk betekent het dat zonnepaneelbezitters gaan meebetalen zodat klanten zonder panelen een lager bedrag gaan betalen.

De provider is overigens niet de enige die dit doet: afgelopen jaar bleek dat veel providers hogere tarieven doorrekent aan paneelbezitters.

Afhankelijk van je gebruik

Hoewel de vastprijs omhoog gaat, zal het van jouw verbruik en hoeveelheid panelen afhangen of je ook meer of minder gaat betalen. Verbruik je naast de stroom van je panelen ook veel energie van Greenchoice zelf, dan kan het lagere stroomtarief er wellicht voor zorgen dat de prijsverhoging van je hogere vastprijs wordt gecompenseerd. Hoe dat zit, zal pas blijken als de exacte prijzen zijn gedeeld.

Ook gaat Greenchoice de terugleververgoeding verlagen. Die lag met 10 cent al laag, maar wordt nu gehalveerd naar 5 cent. Stroom wordt bij de provider bovendien ’s nachts duurder dan overdag. Jarenlang waren tarieven in de nacht laag omdat het dan rustig was, maar met de toenemende hoeveelheid zonnepanelen is de inkoop van stroom juist tijdens de zonnige momenten overdag veel goedkoper.

Lees meer over energie en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.