© Unsplash

Nederlandse privacywaakhond geschorst van X: 'Wij weten ook niet waarom'

Nederlandse privacywaakhond geschorst van X: 'Wij weten ook niet waarom'

21 februari - 16:27 Laatste update: 22 februari - 13:26

X, voormalig bekend als Twitter, heeft het account van de Nederlandse privacywaakhond geschorst. Een reden voor de schorsing is niet bekendgemaakt.

De Autoriteit Persoonsgegeven (AP) was op het sociale netwerk actief onder de gebruikersnaam toezicht_ap. Wie het account nu probeert te bezoeken, krijgt de melding dat het 'account is opgeschort' omdat het de regels van X zou hebben geschonden.

"Ja, het is ons ook opgevallen", vertelt een AP-woordvoerder desgevraagd aan Bright. "Wij weten ook niet waarom, dat zou je het beste aan X zelf kunnen vragen."

Het is nog de vraag of X op vragen over de kwestie zal reageren. Na de overname door miljardair Elon Musk werd het persteam van het sociale netwerk ontslagen, waarna het bedrijf maandenlang automatisch poep-emoji stuurde naar journalisten die vragen stelden.

Meer schorsingen sinds Musk

Sinds Musk aan het roer staat, heeft het bedrijf vaker accounts zonder duidelijke redenen geschorst. Vaak ging het om journalisten die kritisch waren op de miljardair. Dat terwijl de topman voor de overname beloofde dat de vrijheid van meningsuiting zijn hoogste prioriteit was.

Het sociale netwerk bleek eind vorig jaar ook slechts één Nederlandse moderator te hebben voor alle berichten uit ons land. Het doet vermoeden dat de schorsing van de AP ook een fout kan zijn van een onderbezette afdeling binnen het bedrijf.

Heel actief was het account van de AP afgelopen maanden overigens niet meer. Hij werd vooral gebruikt om bijvoorbeeld vacatures te delen of in contact te treden met journalisten. Het account had ongeveer zesduidend volgers vlak voor de schorsing.

Lees meer over X/Twitter en abonneer op onze gratis nieuwsbrief.