©Bing

ChatGPT slaat ineens wartaal uit: dit is er aan de hand

ChatGPT slaat ineens wartaal uit: dit is er aan de hand

21 februari om 20:58
Laatste update: 21 februari om 21:34

Gebruikers van ChatGPT klagen dat de chatbot niet meer goed werkt. De AI geeft onzinnige antwoorden op de simpelste vragen. Wat is er aan de hand?

Gebruikers op Reddit postten sinds gisteren screenshots van gesprekken waarin ChatGPT antwoorden geeft die nergens op slaan. Nadat gebruikers eenvoudige vragen stellen, begint de chatbot op een normale manier te antwoorden, maar na een aantal alinea’s slaan de stoppen door en komt er klinkklare onzin uit.

"Ik stel een heel eenvoudige vraag zoals 'Wat is een computer?' of 'Wat is een tafel?'. Het geeft een paar alinea's die het object uitleggen en klinkt op sommige punten een beetje raar. Maar dan begint het gewoon door te gaan met steeds vreemdere en onzinnige zinnen", zegt één gebruiker. Een andere Redditor deelde een volledig gesprek waarin ChatGPT 'vervalt in totaal shakespeariaans gebazel'.

Volgens OpenAI is het probleem intussen opgelost. Dat zegt het bedrijf op zijn website. Kort nadat het probleem werd gerapporteerd, zei het bedrijf dat het ‘het probleem heeft geïdentificeerd’. Enkele uren later werkte ChatGPT terug zoals het zou moeten.

'Temperatuur van AI te hoog'

OpenAI heeft zelf niet gezegd wat het probleem veroorzaakte. Sommige experts denken dat de 'temperatuur' van de AI te hoog was. De temperatuur van een taalmodel bepaalt eigenlijk simpelweg hoe hard het afwijkt van de meest waarschijnlijke output.

Andere experts denken dat dit mogelijk een bijwerking is van de nieuwe geheugenfeature waar ChatGPT vorige week mee werd uitgerust. Nog een mogelijkheid is dat OpenAI een nieuwe versie van GPT-4 Turbo test, het model dat de betaalde versie van ChatGPT aandrijft.

Google erkent ook probleem met Gemini

OpenAI is niet de enige grote AI-ontwikkelaar die deze week kampt met problemen. Google erkende vandaag dat zijn nieuwe AI-chatbot Gemini - een grote concurrent voor ChatGPT - volledig de mist in gaat bij het genereren van afbeeldingen van mensen in een historische context. Google zegt te werken aan een oplossing. 

Lees meer over chatbots en mis niets met onze nieuwsbrief.