ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy

© Unsplash

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
13 februari om 21:49
Laatste update: 13 februari om 21:56

OpenAI is begonnen met de uitrol van een belangrijke nieuwe functie voor ChatGPT. Binnenkort kan de chatbot niet alleen onthouden wie je bent, maar ook waar je in het verleden over hebt gepraat. De nieuwe geheugenfunctie roept vragen op over de privacy.

Het nieuwe geheugen van ChatGPT werkt op verschillende manieren. Eerst zal de chatbot specifieke details over jou als gebruiker onthouden. ChatGPT vergeet bijvoorbeeld, als je dat in een eerder gesprek hebt vermeld, jouw naam, verjaardag, baan en andere dingen nooit meer vergeten. 

Maar ook dingen die je zelf niet expliciet vermeldt, zal ChatGPT onthouden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de manier waarop je het liefst aantekingen ontvangt. Dat laat OpenAI weten in een blogpost. Zo krijg je de volgende keer dat ChatGPT de notulen van een vergadering moet samenvatten deze op dezelfde manier, bijvoorbeeld met bulletpoints.  

Ook op maat gemaakte chatbots, die OpenAI sinds november vorig jaar aanbiedt, krijgen hun eigen geheugen. Het bedrijf neemt als voorbeeld Books GPT, een chatbot die ontwikkeld is om literatuurliefhebbers te helpen. Books GPT zal onthouden welke boeken en genres je graag leest en zal op basis daarvan zijn antwoorden verfijnen. 

Maar hoe zit het met privacy?

Het feit dat ChatGPT persoonlijke informatie kan onthouden, doet meteen vragen rijzen over de privacy. Om gebruikers gerust te stellen, zegt OpenAI dat de chatbot geen gevoelige informatie zal onthouden, bijvoorbeeld over je gezondheid. Als je twijfelt, kan je ook altijd aan ChatGPT vragen wat de chatbot over je weet en kan je verzoeken om bepaalde dingen te vergeten. Als je dat wenst, kan je het geheugen van de chatbot ook helemaal uitzetten in de instellingen.

Verder komt er ook een soort incognito-modus, genaamd Temporary Chat. Daar kan je snel een gesprek voeren, zonder dat ChatGPT iets onthoudt, maar zonder dat je de geheugenfunctie moet uitzetten.

Voorlopig in de testfase

Voorlopig hebben de meeste gebruikers nog geen toegang tot de nieuwe functie. OpenAI is het geheugen voor ChatGPT momenteel aan het testen bij een klein aantal gebruikers. Het bedrijf is van plan om een bredere uitrol bekend te maken, nadat het heeft geleerd hoe nuttig de functie is. Het geheugen voor ChatGPT zal beschikbaar zijn voor zowel betalende als niet-betalende gebruikers.

Google Gemini bewaart ook alles

Eerder deze week bleek dat Google in zijn AI-chatbot Gemini alles wat je zegt voor lange tijd blijft onthouden. Volgens Google worden alle gesprekken met de AI-bot jarenlang op zijn servers opgeslagen. 

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer je op onze gratis nieuwsbrief.