© Cacaopress

Niet de beste, wél de lekkerste 3D-printer: hiermee print je zelf chocolaatjes

Niet de beste, wél de lekkerste 3D-printer: hiermee print je zelf chocolaatjes

26 februari - 22:17 Laatste update: 27 februari - 02:43

Met een nieuwe chocoladeprinter kun je je eigen creaties 3D-printen. En ze daarna opeten. "Het smaakt net zo goed als het eruit ziet."

De Cacaopress is sinds kort verkrijgbaar en meerdere reviewers zijn er de afgelopen weken mee aan het printen geslagen. De chocolade-3D-printer lijkt vooral bedoeld voor wie al wat ervaring heeft met 3D-printen. In de goedkoopste DIY-uitvoering van 1499 dollar moet je namelijk zelf nog bepaalde onderdelen monteren en installeren. 

De Cacaopress is zo ontworpen dat het schoonmaken geen kliederboel wordt. De printer heeft een mondstuk van 0,8 mm voor het meest nauwkeurige 3D-printwerk en een mondstuk van 1,6 mm voor sneller 3D-printen. De cartridges hebben een capaciteit van 65 gram. Daardoor kunnen je choco-creaties niet al te groot zijn. Het maximale volume is 14 cm x 15 cm x 15 cm. 

Opwarmen en afkoelen

Voordat je kunt beginnen met 3D-printen moet je de chocolade eerst voorverwarmen. Hoe lang precies, dat verschilt volgens The Verge nogal per soort chocola. Met de bekende tool PrusaSlider snijd je een gedownload of zelfgemaakt ontwerp automatisch in de benodigde lagen. 

Bij een test door The Verge waren er soms nog wel wat problemen met het vinden van de juiste temperatuur waarop de chocola vloeibaar werd. Ook moet je vrij langzaam printen als je iets kleins of iets puntigs wilt printen. "De chocolade heeft tijd nodig om af te koelen en te stollen voordat de spuitmond er nog een warme laag bovenop probeert te printen."

Een 3D-print-expert van Tom’s Hardware had al met al een goede ervaring met de Cacaopress en vindt het de beste 3D-voedselprinter die je als consument momenteel kunt kopen. "Het printproces is hypnotiserend om naar te kijken en het smaakt net zo goed als het eruit ziet."

Lees meer over 3D-printen en blijf op de hoogte met onze app.