©Renault

Renault 5 onthuld: haalt deze 'betaalbare' EV meer mensen uit de benzineauto?

Renault 5 onthuld: haalt deze 'betaalbare' EV meer mensen uit de benzineauto?

26 februari - 21:19 Laatste update: 21:20

Het probleem van veel elektrische auto's is momenteel nog de prijs. De komende tijd willen automerken meer betaalbare EV's op de markt brengen. Maar terwijl Elon Musk zijn zoveelste belofte doet om een Tesla voor 25.000 euro aan te bieden, heeft Renault vandaag zijn Renault 5 E-Tech Electric onthuld en die is er straks vanaf precies dat bedrag.

Ze hebben er bij Renault niet te lang mee gewacht. De Renault 5 zou in slechts drie jaar in Frankrijk zijn ontwikkeld. Je zou 'm eigenlijk kunnen omschrijven als een moderne stadsauto, dat past in ieder geval qua uiterlijk: hij heeft namelijk iets weg van een futuristische Mini. Daarmee past hij dus zowel qua formaat als milieu-eisen prima binnen het dagelijks stadsverkeer. Overigens is het retro-futuristische ontwerp een knipoog naar het originele model uit 1972.

Actieradius

Misschien wel de meest gestelde vraag als het aankomt op EV's: wat is de actieradius? In het geval van de Renault 5 E-Tech Electric mag je in ieder geval rekenen op zo'n 400 kilometer. Daarnaast is hij uitgerust met een boordsysteem dat in samenwerking met Google zo'n vijftig apps biedt.

Daarnaast kun je Reno, je digitale reisgenoot, opdrachten geven als "plan alvast een oplaadsessie voor morgenochtend 8 uur" of vragen stellen als "wat is de beste manier om mijn actieradius te vergroten?". Ook zou het 'cocoon'-achtige geluidsisolatiesysteem, in combinatie met een geluiddempende voorruit, je als bestuurder moeten voorzien van ruimtelijke geluidskwaliteit.

Blik in de toekomst

Om de elektrische auto betaalbaar te maken werkte Renault samen met zijn eigen EV-tak Ampere en Mobilize, dat is gespecialiseerd in abonnementsdiensten. Renault-CEO Luca de Meo benadrukt in interviews dan ook het unieke karakter van de Renault 5 E-Tech Electric, die een cruciale rol zal spelen in de toekomst van Renault. Volgens de topman probeert het bedrijf hiermee een jonger publiek te overtuigen om de overstap te maken van een benzineauto naar een elektrische auto.  

In het najaar op de markt

De nieuwe Renault 5 komt in september op de markt. Het basismodel van 25.000 euro volgt trouwens wel pas enkele maanden na de duurdere varianten. 

Lees meer nieuws over elektrisch rijden en download onze Bright-app.