©Volvo

Volvo komt met eigen systeem dat waarschuwt voor ongelukken verderop

Volvo komt met eigen systeem dat waarschuwt voor ongelukken verderop

29 februari - 20:20 Laatste update: 1 maart - 13:09

Volvo voorziet zijn auto's van een nieuw systeem dat bestuurders waarschuwt voor ongelukken die verderop hebben plaatsgevonden. Je hoeft daar dan geen aparte navigatie-app meer voor te gebruiken.

Met de nieuwe functie Accident Ahead Alert weet je eerder dat er verderop een ongeluk is gebeurd. Je krijgt dan een melding op je infotainmentsysteem te zien, waarbij je ook ziet waar het ongeval precies heeft plaatsgevonden.

Er zijn apps die soortgelijke functies bieden, zoals Flitsmeister, Waze en Google Maps, maar Volvo zegt de eerste automaker te zijn die zoiets in de auto’s zelf inbouwt. Het voordeel is dat je niet een app als Google Maps hoeft te gebruiken tijdens je rit, maar dat de waarschuwing voor een ongeval automatisch op je dashboard kan verschijnen.

Het systeem wordt binnenkort toegevoegd aan Volvo-auto's die vanaf 2016 op de markt zijn gekomen. De Zweedse automaker zegt niet met welke partijen het voor de data over ongelukken samenwerkt, maar wel dat er gebruik wordt gemaakt van realtime informatie afkomstig van onder andere verkeerscentrales. 

Auto's wisselen data uit

Het systeem maakt ook gebruik van Vehicle-to-X-communicatie, V2X, waarmee auto’s via internet gegevens kunnen uitwisselen. Ook kunnen steeds meer auto’s automatisch een melding naar hulpdiensten sturen als er een ongeluk is gedetecteerd.

Volvo zegt dat er al een half miljoen auto’s van het merk rondrijden die beschikken over V2X.

Verkeersgegevens delen

In de toekomst wil Volvo meer verkeersgegevens integreren die worden gedeeld door andere partners in in een Europees ecosysteem voor verkeersveiligheid

Volvo rolt de Accident Ahead Alert nu eerst uit in Denemarken en daarna volgt de introductie in Nederland, maar wanneer dat precies gebeurt is nog niet duidelijk.

Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte met onze app.