© ElectricSheep

Na de robotmaaier komt er nu ook een 'robot-tuinman'

Na de robotmaaier komt er nu ook een 'robot-tuinman'

1 maart - 00:51 Laatste update: 13:10

De nieuwe robot van een Amerikaans bedrijf kan dankzij AI allerlei klusjes in de tuin uitvoeren, als aanvulling op een robotgrasmaaier. 

Het Amerikaanse bedrijf Electric Sheep heeft een nieuwe autonome robot aangekondigd. De robot genaamd Verdie kan helpen met verschillende taken in de tuin, waaronder bladblazen, het trimmen van gras en het bijwerken van gazonranden.

De nieuwe robot is bedoeld voor bedrijven die onderhoud in tuinen uitvoeren, zoals hoveniers. De robots kunnen zelfstandig naast mensen werken. Verdie is in eerste instantie bedoeld voor taken nadat een gazon is gemaaid. Electric Sheep levert al autonome grasmaaiers en in het tweede kwartaal komt daar Verdie bij, maar hoeveel de robot kost is nog niet bekend.

Verdie moet met verschillende elektrische tuingereedschappen overweg kunnen. Electric Sheep zegt de robot al succesvol te hebben getest met het werken met een elektrische bladblazer en een grastrimmer. De robot beweegt zich voort op wielen en is voorzien van actuatoren in de poten voor soepele bewegingen in verschillende richtingen.

Zelfstandig werken dankzij AI

Verdie werkt met een generatief AI-model genaamd ES1, waarmee het apparaat de wereld om hem heen kan begrijpen en zelfstandig problemen moet kunnen oplossen, zoals het vermijden van obstakels of weer los komen als hij ergens vast is komen te zitten.

De software laat de robots voortdurend leren en trainen voor verschillende taken. Electric Sheep verwacht dat bedrijven, VVE's en uiteindelijk zelfs particulieren de robots kunnen inzetten, zonder dat er een techneut aanwezig hoeft te zijn.

Als de robot klaar is met werken, kan hij ook vrolijke dansjes doen, zoals je ziet in onderstaande video. De vraag is nog of de AI al in staat is om egels te herkennen, want dat is bij veel robotgrasmaaiers nog altijd een groot probleem.

Lees meer over robots en mis geen technieuws met onze Bright-app.