Elon Musk klaagt OpenAI aan omdat het de verkeerde intenties heeft

©TED

Elon Musk klaagt OpenAI aan omdat het de verkeerde intenties heeft
2 maart om 10:00

Elon Musk klaagt OpenAI aan. Het bedrijf achter ChatGPT en Dall-E is te ver gegaan, meent hij. Hij zegt dat OpenAI zijn GPT-4-model gebruikt voor het maximaliseren van de winst in plaats van als voordeel voor de mensheid.

Elon Musk was ooit zelf betrokken bij OpenAI, maar inmiddels is het bedrijf flink verandert. Zoals de naam doet vermoeden, was het het plan om kunstmatige intelligentie juist voor iedereen beschikbaar te maken om mensen gelijke kansen te geven. Echter zit een deel ervan inmiddels achter een betaalmuur. En daar is Elon Musk op tegen. Hierop is hij een rechtszaak gestart tegen OpenAI en de ceo Sam Altman.

Rechtszaak tegen OpenAI

Elon zegt dat het bedrijf zijn oorspronkelijke missie volledig achter heeft gelaten om vervolgens achter geld aan te gaan. De rechtszaak speelt in San Francisco en Musk meent dat vooral het partnerschap dat het bedrijf met Microsoft is aangegaan voor deze transformatie heeft gezorgd. Musk spreekt zelfs over een OpenAI dat een soort afdeling van Microsoft is geworden. Hij zegt dat de mensen die de scepter zwaaien bij OpenAI geen goede AI-experts zijn en dat GPT-4 een soort Microsoft-algoritme is geworden dat verder een geheim is.

Musk, die mede-oprichter is van OpenAI, meent dat dat een breuk is van de oprichtingsovereenkomst waarvan hij zelf deel uitmaakte. Hoewel hij op dit moment geen aandelen meer heeft in OpenAI, stelt hij dat OpenAI niet meer doet waarvoor het is opgericht en dat het nu vaart op commercie in plaats van veiligheid. Sowieso maakt Musk zich veel zorgen over AI: hij ondertekende vorig jaar al een brandbrief, samen met veel experts, en hij sprak zich eerder deze week uit over de elektriciteitsindustrie die in de problemen kan komen door al die AI. Maar tegelijkertijd schuwt hij het zeker niet: hij startte vorig jaar zelf een bedrijf in kunstmatige intelligentie, xAI.

Contractbreuk zonder contract

De kans dat Elon hier gelijk krijgt is overigens klein: er is namelijk niet echt een contract dat is gebroken, het was alleen een overeenkomst. Aan de andere kant zou je denken dat een van de rijkste mensen ter wereld wel wat goede advocaten kan inhuren die dat hem zouden kunnen vertellen. Of is het meer een publiciteitsstunt en lanceert hij volgende week zijn eigen antwoord op GPT-4? In de wereld van Musk zou het zomaar kunnen.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.