©Unitree

Deze robot breekt het snelheidsrecord van menselijke robots

Deze robot breekt het snelheidsrecord van menselijke robots

2 maart - 17:00 Laatste update: 17:06

3,3 meter per seconde: dat is de snelheid van de nieuwe robot Unitree H1. Het apparaat is gemaakt door de Chinese organisatie Unitree, die eerder robots voortbracht zoals de robothond B2 en Go2. H1 is een robot die op een mens lijkt en dus op twee benen loopt, dus dan is een snelheid van 3,3 meter per seconde indrukwekkend. Rennen zou zelfs tot 5 meter per seconde kunnen, al hebben we dat nog niet gezien.

De robot is 1,80 meter en weegt 47 kilo. Hij kan maximaal 30 kilogram dragen en in de onderstaande video zie je hoe hij dingen draagt. Het idee is dat H1 de strijd aangaat met menselijke robots zoals die van Tesla, Agility Robotics en Xiaomi. Geen wonder dus dat Unitree in de video flink uitpakt met de robot.

Unitree H1

We zien H1 onder andere een dansje doen met twee broers, een hoge sprong met armen in de lucht maken met een mens en mandjes van de robothond afhalen en op een tafel zetten. Het opscheppen bereikt echter een hoogtepunt op de trap, waarbij de robot zowel omhoog loopt als omlaag, en dan ook nog een rondje draait terwijl hij op de treden naar beneden gaat. 


De robot heeft gedeeltes waar hij kleding aan heeft, maar hij heeft verder geen gezicht. Zijn hoofd is een soort ovaal en er is verder geen gezichtsuitdrukking mogelijk. Dat hoeft ook niet, want dit type robots is vooral bedoeld om mensen te helpen met klussen, zoals in huis, en niet zozeer om emotionele steun te bieden. 

Prijskaartje? 90.000 euro

Unitree H1 kost ongeveer 90.000 euro. Daarvoor heb je een robot waarvan de gewrichten 360 Nm leveren bij elk gewricht. Hij zou binnenkort ook flexibele vingers krijgen. Hij kan zijn omgeving zien met een 360 graden camera (Intel RealSense D435i) en een LiDAR-sensor, die je kent van bijvoorbeeld de nieuwste iPhones en iPads en is lasertechnologie waarmee je iets vanaf een afstand kunt meten. Wel moet je even op deze robothulp wachten, want Unitree verwacht ze over 3 tot 10 jaar uit te leveren. 

Lees meer over robot of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.