© A Phone, A Friend

Deze bedrijven willen het einde van het app-tijdperk inhuldigen

Deze bedrijven willen het einde van het app-tijdperk inhuldigen

2 maart - 22:00

Sinds de smartphonerevolutie zo’n 15 jaar geleden begon, zijn er miljoenen apps gemaakt. Met de komst van AI wil een aantal bedrijven daar nu een einde aan maken. 

De AI Pin van Humane

Eind vorig jaar werd de AI Pin van het bedrijf Humane onthuld. Dat is een soort smartphone zonder scherm die aangedreven wordt door AI-modellen van OpenAI en Microsoft. Met de AI Pin, die je als een broche op je kleding draagt, kan je onder meer foto’s nemen, objecten identificeren en informatie projecteren op je handpalm. De AI Pin kost 699 dollar en wordt deze maand aan de eerste klanten geleverd. Voorlopig is het apparaat enkel in de VS beschikbaar.

De Rabbit R1

Een paar maanden na de aankondiging van de AI Pin werd de R1 van het bedrijf Rabbit onthuld tijdens techbeurs CES. Ook dit apparaat heeft geen apps, maar in tegenstelling tot de AI Pin wel een schermpje. De R1 kan bediend worden met je stem om alledaagse taken uit te voeren, zoals het bestellen van eten of het boeken van een vlucht. Het schermpje dient vooral om te tonen dat alles goed gaat. De R1 kost 199 dollar en kan besteld worden in Australië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden, Canada, Japan, het VK, de VS en Zuid-Korea. De eerste exemplaren worden deze maand aan klanten geleverd. 

Brain Technologies

Ook tijdens techbeurs MWC in Barcelona eind februari werden een paar concepten voor apploze apparaten getoond. Deutsche Telekom toonde er een Android-telefoon die een interface genereert wanneer je ertegen praat. Dat wordt gedaan op basis van generatieve AI-modellen van het bedrijf Brain Technologies. Deze smartphone kan volgens de makers 4 miljoen verschillende functies van apps nabootsen, maar indien je dat wil kan je ook gewoon apps gebruiken. Het is nog niet bekend hoe het apparaat heet of wanneer het op de markt komt. 

A Phone, A Friend

Tijdens MWC werd ook de smartphone van de start-up A Phone, A Friend voorgesteld. Het doel van het bedrijf is om een smartphone te ontwikkelen die eerder een persoonlijke assistent wordt dan een traditionele smartphone. Het apparaat moet onthouden wat je graag doet, in jouw plaats berichten schrijven, samenvatten wat voor jou het belangrijkste nieuws van de dag is en meer. De smartphone krijgt een e-inkscherm, maar moet vooral gebruikt worden als stemassistent. Het bedrijf is nog maar pas opgericht en heeft nog geen werkend prototype. Ook dit apparaat zal nog altijd toegang hebben tot apps, maar het is de bedoeling dat je die minder gaat gebruiken. Er is nog geen releasedatum of prijs bekend voor de smartphone van A Phone, A Friend. 

Lees meer over kunstmatige intelligentie of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.

© A Phone, A Friend