© Roblox

Roblox werkt bij velen niet meer op Linux en Steam Deck: dit is waarom

Roblox werkt bij velen niet meer op Linux en Steam Deck: dit is waarom

3 maart - 11:22 Laatste update: 14:49

De populaire game Roblox werkt bij veel mensen niet meer op Steam Deck en Linux-computers. Roblox zegt echter dat het van niets weet en dat het niet actief iets heeft gedaan om te zorgen dat het spel niet meer werkt.

Roblox zou volgens GamingonLinux expres zorgen dat het spel niet werkt op Linux-systemen, omdat het een tool genaamd Wine blokkeert. Wine is een tool waarmee mensen kunnen zorgen dat Windows-spellen werken op hun Linux-systeem. Echter staat er nu de foutmelding dat Wine niet ondersteund wordt, zelfs als mensen er de tools van Roblox zelf bij gebruiken, namelijk Vinegar en Grapejuice. Maar, is dat ook zo expres?

Geen Roblox op Linux

Het antwoord daarop ligt in het midden. Roblox zegt tegen The Verge: “We bevestigen dat er aan onze kant geen verandering heeft plaatsgevonden om specifiek Linux of Steam Deck te blokkeren.” Echter geeft het wel aan dat het Linux of Steam Deck nooit officieel ondersteund heeft. Bovendien is de kous daarmee niet af, want het voegt nog iets toe over anti-valsspeelsoftware dat wel eens kan wijzen op de oorzaak van het probleem.

“We werken constant aan het verbeteren van onze Hyperion anti-cheatfunctionaliteit, dus het is mogelijk dat er op een Linux-systeem iets werd gedaan wat niet meer wordt toegestaan door onze anti-cheatsystemen.” Nu wordt Wine ook vaak gebruikt om de anti-cheatsoftware juist te omzeilen, waardoor het niet heel vreemd is dat daar op den duur een botsing in ontstaat. Het is zelfs de reden dat Fortnite niet op Steam Deck speelbaar is: de mensen die de anti-cheatsoftware omzeilen verpesten het voor de rest. Het lijkt er ook voor Roblox op dat het spel dat stadium nu heeft bereikt op Linux en Steam Deck.

Dit is Roblox

Roblox is een spel waarin mensen een grote variëteit aan games kunnen spelen, maar ook eigen spelwerelden kunnen maken. Daarnaast is er ook een groot sociaal aspect, omdat je met anderen online kunt praten. Hierdoor is het een game gecombineerd met social media en wordt het bovendien weleens een metaverse genoemd. Het zijn immers allemaal gamewerelden binnen een gamewereld. Daarnaast schuwt het spel commercie ook niet: het Nederlandse Zeeman heeft sinds kort zelfs een winkel in de spelwereld.

Roblox heeft gigantische spelersaantallen, mede omdat het gratis te spelen is. Tientallen miljoenen mensen spelen dit spel dagelijks. Vandaar dat de impact groot is wanneer het spel op een bepaald platform niet meer speelbaar is.

Lees meer over de metaverse en abonneer op onze nieuwsbrief.