© Anthropic

Anthropic onthult zijn 'ChatGPT-killer' die hele boeken kan samenvatten

Anthropic onthult zijn 'ChatGPT-killer' die hele boeken kan samenvatten

4 maart - 16:32

AI-bedrijf Anthropic heeft zijn nieuwe chatbot Claude 3 onthuld. Deze ChatGPT-concurrent zou bij tests beter hebben gepresteerd dan OpenAI’s GPT-4, waar ChatGPT’s betaalde abonnement gebruik van maakt.

De kunstmatige intelligentie zou in staat zijn een tekst van maximaal 150.000 woorden samen te vatten. Ter vergelijking: ChatGPT kan dit slechts met een tekst van maximaal 3.000 woorden. Het demonstreert wat voor grote hoeveelheden data Claude 3 kan doorgronden.

Je kan de AI uiteraard ook andere data voeren: omdat hij 150.000 woorden kan verwerken, kun je ook grote hoeveelheden documenten en websitelinks sturen en hem de opdracht geven daarmee iets te doen. Het moet Claude 3 in staat stellen complexe taken voor je uit te voeren.

De AI-bot is voorbereid om directer te concurreren met andere diensten. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk eigen foto’s en documenten te uploaden om te vragen complexere taken voor je uit te voeren.

Oud-personeel gaat strijd aan

De komst van Claude 3 zal ongemakkelijk zijn voor OpenAI. Ontwikkelstudio Anthropic werd namelijk ooit opgericht door voormalige OpenAI-medewerkers, die investeringsgeld ophaalden bij hun grote concurrent Google. Daarnaast zou onder andere Amazon in het bedrijf hebben geïnvesteerd, dat in totaal 7,3 miljard dollar heeft opgehaald.

Claude 3 is gratis te proberen op de website van Anthopic, maar je hebt dan slechts beperkt toegang. Wie alles uit de AI wil halen moet een abonnement voor 20 dollar per maand afsluiten.

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer op onze nieuwsbrief.