©Unsplash

ChatGPT leest antwoorden nu hardop voor, ook in het Nederlands

ChatGPT leest antwoorden nu hardop voor, ook in het Nederlands

5 maart - 12:05

Voor een chatbot was ChatGPT eigenlijk nog best stil. Van kletsen is nu eindelijk sprake, want je kunt je vragen aan ChatGPT niet alleen inspreken, de app en site kunnen nu de antwoorden ook voorlezen.

De nieuwe optie heet 'Read Aloud' oftewel 'hardop voorlezen'. Het werkt simpel: als je een vraag of opdracht aan ChatGPT hebt getypt of ingesproken, verschijnt het antwoord zoals altijd. Maar als je dat antwoord in de app nu kort indrukt, verschijnt de extra optie: naast kopiëren en selecteren staat er ook 'Read Aloud'.

Het voorlezen werkt in 37 talen, onder meer in het Nederlands en Engels. Dat Nederlands klinkt best natuurlijk, maar wel met een onmiskenbaar Amerikaans accent. De vrouwelijke stem 'Skuy' kan zo doorgaan voor Eva Jinek. Er zijn vijf van zulke stemmen om uit te kiezen, die dus bij elke taal hetzelfde klinken – inclusief dat Amerikaanse accent.

Nieuwe klets-modus

Je kan ook instellen dat je antwoorden standaard wil laten oplezen. Dan ontstaat dus een echte klets-bot, waarbij je verbaal vragen kan stellen en verbaal antwoord krijgt. Om dat te gebruiken, druk in je in de app op het nieuwe koptelefoon-knopje. Dan komt een schermvullende klets-weergave in beeld. Je kan dan spreken, en elke keer als je even stopt krijg je gesproken antwoord. De antwoorden worden achter dat scherm ook gewoon in tekst bijgehouden, zodat je naderhand alles kan teruglezen.

De nieuwe spraak-optie zit al in de mobiele apps van ChatGPT, en is ook voor gratis gebruikers beschikbaar. Bij de webversie van ChatGPT wordt de functie ook uitgerold. Daar staat het nieuwe Read Aloud-knopje als een klein speakertje onder de antwoorden, bij het kopieer-knopje.

Meer ChatGPT en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.