©Unsplash

Bitcoin op nieuwe recordhoogte, veel eerder dan zelfs de grootste fans dachten

Bitcoin op nieuwe recordhoogte, veel eerder dan zelfs de grootste fans dachten

5 maart - 16:39

Bitcoin heeft een nieuwe recordhoogte bereikt en is de vorige piek van bijna 69.000 dollar voorbij. En dan te bedenken dat de cryptomunt begin dit jaar nog maar een kwart van die waarde had.

De vorige piek van bitcoin was middenin de hoogtijdagen van de crypto-hype. Toen was de digitale munt in november 2021 op zijn hoogst 68.982,20 dollar waard. Nu is die waarde de 69.000 dollar gepasseerd op crypto-exchange Coinbase, meldt Coindesk. Die enorme waardestijging volgt na de crash van de munt, mede door het instorten van cryptoplatform FTX in 2022. Begin dit jaar was de munt nog maar een kleine 17.000 dollar waard.

Waarde zal verder toenemen

In januari keurde de Amerikaanse toezichthouder SEC echter de zogenoemde bitcoin-trackers goed. Met die trackers kunnen investeerders inleggen op de munt zonder zelf daadwerkelijk een (gedeeltelijke) bitcoin te hoeven bezitten. Dat verlaagt de drempel aanzienlijk, en maakt dat bitcoin verhandeld kan worden zoals aandelenhandelaren gewend zijn.

Daar komt bij dat de beloning voor het 'minen' van een nieuwe bitcoin binnenkort waarschijnlijk omlaag gaat. Het is al steeds kostbaarder geworden om nieuwe bitcoins te genreren, omdat dat een alsmaar grotere computerkracht vraagt. Door die halvering van de beloning zal het maken van nieuwe bitcoins nog minder aantrekkelijk worden, en dus wordt de bestaande hoeveelheid schaarser onder die toenemende interesse. Dat zal de waarde de komende tijd waarschijnlijk stuwen, zeker nu een nieuwe hype ontstaat. Beursanalisten beschouwen bitcoin inmiddels als veel veiliger en stabieler dan enkele jaren geleden, mede door die goedkeuring van de SEC.

Nederlanders verrast maar vasthoudend

De stijging verrast ook Nederlandse bitcoin-bezitters, onderzocht Multiscope. Een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders met bitcoin wijst uit dat 72 procent wel een waardestijging verwachtte, maar die flink onderschatte. Die groep hield rekening met een stijging van 75 procent de komende vijf jaar. In werkelijkheid is de waarde de afgelopen negen maanden met bijna 150 procent gestegen.

Toch zitten de meeste bitcoin-bezitters er voor de lange termijn in, de zogenoemde hodlers. Gemiddeld verkopen de onderzochte investeerders hun bitcoin pas bij een rendement van 735 procent. Wel verschilt dat flink per leeftijd: mensen van 18 tot 35 jaar nemen al bij gemiddeld 177 procent rendement afscheid van hun munt, de groep tot 49 jaar wil dik 1500 procent rendement hebben.

Meer cryptocurrency en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.