© Unsplash

Google-medewerker voor de rechter: 'stal AI-geheimen voor Chinese bedrijven'

Google-medewerker voor de rechter: 'stal AI-geheimen voor Chinese bedrijven'

7 maart - 12:02 Laatste update: 11 maart - 11:05

Een voormalige medewerker van Google is voor de rechter gedaagd, omdat hij AI-geheimen van de zoekreus zou hebben gestolen om te overhandigen aan Chinese concurrenten.

Volgens de aanklagende advocaat-generaal heeft de man "meer dan vijfhonderd vertrouwelijke documenten over AI-handelsgeheimen gestolen terwijl hij in het geheim werkte voor Chinese bedrijven." Met de Google-documenten zouden ze een streepje voor willen krijgen in de AI-wedloop.

Een groot deel van de gestolen documenten gaat over de Tensor-chips die Google in recente Pixel-telefoons gebruikte. Deze heeft speciale processen om AI-berekeningen te verwerken, waardoor de telefoons sneller met AI werken dan telefoons met traditionele processoren.

CTO in China geworden

De verdachte zou de gegevens hebben gekopieerd uit Google-bestanden op een MacBook die hij van zijn werkgever had gekregen. Hij plakte de data in de Notities-app van Apple en maakte er PDF’s van, in de hoop Googles beveiliging zo te vermijden. Hoe Google deze handeling heeft weten te detecteren is niet gezegd.

Na de datadiefstal zou hij grote stappen in zijn thuisland China hebben gemaakt. Een AI-bedrijf maakte hem bijvoorbeeld CTO en hij begon zelf ook een startup die met kunstmatige intelligentie werkte.

Enkele ticket naar Peking

Hij nam eind 2023 ontslag bij de zoekreus en had een enkele ticket naar Peking geboekt, maar toen kwam Google hem op het spoor. Hij leek nog in de Verenigde Staten te zijn, want afgelopen woensdag is hij formeel voor de aanklacht gearresteerd.

Er staat voor de verdachte veel op het spel: wordt hij veroordeeld, dan kan hij een celstraf van maximaal tien jaar krijgen en een geldboete van 250.000 euro voor ieder misdrijf waar hij schuldig van wordt bevonden.

Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer op onze nieuwsbrief.