©Samsung

Dit zijn de Samsung Galaxy A55 en A35: zoveel kosten de nieuwe smartphones

Dit zijn de Samsung Galaxy A55 en A35: zoveel kosten de nieuwe smartphones

7 maart - 20:49 Laatste update: 8 maart - 17:06

Een Duitse webwinkel heeft een paar dagen te vroeg alles over de Samsung Galaxy A35 en Galaxy A55 gelekt. De nieuwe mid-range smartphones verschijnen pas vanaf 11 maart, maar nu weten we dus al alles over deze telefoons in de populaire serie.

De Galaxy A-serie van Samsung is altijd populair geweest. Je krijgt wat minder goede specificaties dan in de premium Galaxy S-serie, maar dat bespaart je wel zoveel geld dat deze smartphones voor veel mensen de moeite waard zijn.

Mooi scherm

De Galaxy A35 en de A55 hebben volgens de gelekte specs een 6,6 inch SuperAMOLED-scherm met 1080x2340 pixels. Bovendien heeft de Galaxy A55 Gorilla-Glas Victus, waarmee je scherm kras- en valbestendiger moet zijn. Bij zijn goedkopere broertje wordt er alleen met Gorilla-Glas geadverteerd.

A55 heeft betere camera en prestaties

De camera’s zijn natuurlijk een punt waarop duurdere smartphones het beter doen dan de goedkopere versies. Ook bij de A55 en A35 zien we zo’n verschil: bij beide telefoons krijg je een 50 MP hoofdcamera en 5 MP macrolens, maar bij de A55 is er een grotere sensor aanwezig in die hoofdcamera, wat voor betere foto’s zorgt. Ook is de groothoekcamera bij de A55 12 MP, terwijl die bij zijn kleine broertje slechts 8 MP is. En de selfiecamera van het duurdere model is met 32 MP ook een stuk beter dan de 13 MP van de A35.

Een ander punt waarop de A55 het beter doet, is de chip: beide smartphones hebben een Exynos-chip, maar de A55 heeft een net iets betere chip. De A35 moet het doen met een chip die al een jaar uit is.

Vooral veel specs hetzelfde

De nieuwe smartphones lijken op veel punten vooral op elkaar. Zo kan je op beide smartphones ook gebruik maken van het 5G-netwerk, al staat er bij de specificaties nog niet of je ook toegang hebt tot mmWave 5G. Dat zou nog veel sneller moeten zijn dan het huidige 5G-netwerk. Ook is er op beide smartphones natuurlijk WiFi en Bluetooth 5.3 te vinden.

Wat batterij betreft lijken de smartphones ook erg op elkaar: alle twee hebben ze een 5000 mAh batterij, die bij de A55 in ieder geval met 25 W kan worden opgeladen. En beide zijn ze IP67-waterbestendig, wat net niet de hoogste standaard is, maar goed genoeg voor als je je telefoon een keer in de regen wil gebruiken.

Wat kosten ze?

Natuurlijk is er uiteindelijk voor de Galaxy A-serie één ding heel belangrijk: zijn ze competitief geprijsd? Voor de A55 met 8 GB RAM en 128 GB opslag betaal je 479 euro. De A35 is met 379 euro voor 6 GB RAM en 128 GB opslagruimte een stukje goedkoper.

Daar krijg je een smartphone voor waar je weer jaren mee vooruit kunt. Hoewel de ondersteuning niet zo lang is als bij de toptoestellen van Samsung - die vanaf de S24 zelfs 7 jaar updates krijgen - zullen de Galaxy A55 en A35 vier jaar Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates ontvangen.

Lees meer nieuws over Samsung en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.