© Unsplash

Nieuwe techniek kan kankerverwekkende PFAS-chemicaliën uit water halen

Nieuwe techniek kan kankerverwekkende PFAS-chemicaliën uit water halen

10 maart - 18:30

Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om PFAS, chemicaliën die zo goed als niet afbreekbaar zijn in de natuur, uit water te halen. De nieuwe methode is tot 100 keer goedkoper dan bestaande technieken.

Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) zijn stoffen die bekend staan om hun water- en vuilafstotende eigenschappen. Ze worden gebruikt in een groot aantal industrieën, waaronder textiel, voedselverpakkingen, tapijten en de landbouw. Echter zorgt hun persistentie en het feit dat ze in het milieu terechtkomen voor vervuiling die zeer moeilijk opgeruimd kan worden. Bij mensen kunnen ze het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken.

Wetenschappers bij de Amerikaanse Universiteit van Rochester hebben nu een nieuwe manier bedacht om één bepaalde soort PFAS, perfluoroctaansulfonaat (PFOS), uit water te halen. PFOS werd onder andere gebruikt in antiaanbaklagen van pannen en regenresistente kledij. Hoewel PFOS sinds 2008 verboden is in Europa, zijn veel verschillende plaatsen, ook in Nederland, zwaar vervuild met de stof.

100 keer goedkoper

In feite bestaan er al technieken om PFOS uit water te halen. Die zijn echter enorm duur. Volgens berekeningen van de Universiteit van Rochester zou het met huidige technieken maar liefst 8,5 miljoen dollar kosten om één kubieke meter water te reinigen. Met de techniek die de Amerikanen ontwikkelden, moet dat 100 keer goedkoper worden. Dat beschrijven zij in een paper, die in vakblad Journal of Catalysis werd gepubliceerd.

De wetenschappers begonnen met nanodeeltjes maken die PFOS kunnen verwijderen uit water. Die plaatsten ze op een soort papier dat hydrofiel is, wat wil zeggen dat het water aantrekt. Zo kunnen de nanodeeltjes op één plek worden gehouden terwijl ze PFOS verwijderen. Vervolgens worden de ‘eeuwige chemicaliën’ vernietigd met lithiumhydroxide.

Volgens Astrid Müller, hoofdauteur van de studie, kan het proces op grote schaal worden toegepast. In de toekomst hoopt ze nog goedkopere manieren te vinden om PFOS te verwijderen. Ook wil ze onderzoeken of de techniek werkt op andere PFAS-chemicaliën.

Meer wetenschap,  en mis niks met onze app.