© Unsplash

ACM: klanten met zonnepanelen veroorzaken extra kosten bij energiebedrijven

ACM: klanten met zonnepanelen veroorzaken extra kosten bij energiebedrijven

13 maart - 09:59

Huishoudens met zonnepanelen zorgen voor hogere kosten bij energiebedrijven. Dat blijkt uit een verkennende studie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daar zijn verschillende redenen voor.

De ACM kondigde in december aan dat die een studie zou uitvoeren om na te gaan of klanten met zonnepanelen extra kosten veroorzaken bij energiebedrijven. Dinsdag publiceerde de ACM haar conclusies. Uit de resultaten van de verkennende studie blijkt dat huishoudens met zonnepanelen inderdaad voor hogere kosten zorgen dan huishoudens zonder. 

Hogere inkoopkosten

Volgens de ACM zijn daar drie redenen voor. Klanten met zonnepanelen zorgen ten eerste voor hogere inkoopkosten. De hogere inkoopkosten voor klanten met zonnepanelen zijn het gevolg van drie hoofdredenen. Ten eerste varieert hun verbruik gedurende het jaar, met lagere afnames tijdens zonnige seizoenen, wat resulteert in meer inkopen tijdens duurdere periodes. Ten tweede is hun verbruik gedurende de dag lager, vooral overdag in de lente en zomer, wat de gemiddelde inkoopkosten verhoogt. Ten derde is de voorspelbaarheid van hun verbruik moeilijker vanwege weersafhankelijkheid, wat volgens de ACM kan leiden tot extra inkoop en prijsopdrijving.

Hogere onbalanskosten en de salderingsregeling

De tweede reden is dat klanten met zonnepanelen voor hogere onbalanskosten zorgen door de onzekerheid over hun verbruik en teruglevering. Wanneer het werkelijke verbruik afwijkt van voorspellingen, raken leveranciers in onbalans, wat bijdraagt aan algemene onbalans op het elektriciteitsnet. Dit leidt tot kosten bij de netbeheerder, vooral wanneer de zonne-energie onverwacht afneemt, waardoor vooral leveranciers met veel zonnepaneelklanten worden getroffen.

Ten derde leidt ook de salderingsregeling volgens de toezichthouder tot extra kosten. Onder deze regeling moeten leveranciers teruggeleverde elektriciteit accepteren tegen het overeengekomen leveringstarief van de klant, wat bij zonnige momenten resulteert in verlies voor de leverancier omdat de waarde op de groothandelsmarkt doorgaans lager is.

Honderden euro’s

De ACM schat dat klanten met zonnepanelen in 2023 voor energiebedrijven jaarlijks ‘enkele honderden euro's’ meer kostten dan klanten zonder. Ze onderzoekt nu de tarieven van Budget Energie, Eneco, Engie en Vattenfall om de werkelijke kosten en tariefmethoden beter te begrijpen. De resultaten van het vervolgonderzoek worden midden april verwacht.

Meer over energie, en mis niks met onze app.