©Figure

Deze robot redeneert als een mens, en praat ook zo

Deze robot redeneert als een mens, en praat ook zo

14 maart - 10:30

Robotbedrijf Figure laat zijn robot Figure 01 als een mens redeneren, dankzij technologie van OpenAI. De robot klinkt zelfs menselijk.

In een nieuwe video presenteert Figure de vooruitgang die wordt geboekt met zijn robot Figure 01. In de video is te zien hoe de robot wordt gevraagd wat die ziet en met een verrassend menselijke stem vertelt Figure 01 onder andere een appel, een droogrek, borden, bekers en een mens te zien. Als de man van Figure vraagt of de robot wat te eten wil geven, krijgt hij de appel aangereikt.

Bijzonder aan de video, is dat de robot kan redeneren waarom die bepaalde acties uitvoert. De robot krijgt wat afval voorgeschoteld, dat in een mandje gestopt moet worden terwijl de robot vertelt waarom die zojuist de appel gaf: "Ik gaf je de appel, omdat dat het enige eetbare voorwerp op de tafel was was die ik kon geven".

Vervolgens wordt de robot gevraagd waar het bord en de beker op tafel heen moeten. Figure 01 redeneert dat die waarschijnlijk naar het droogrek verplaatst moeten worden, en wordt vervolgens gevraagd dat ook te doen.

Goed gedaan

Als de robot uiteindelijk wordt gevraagd hoe die denkt dat die het heeft gedaan, klinkt die haast trots: "Ik denk dat ik het goed heb gedaan. De appel heeft een nieuwe eigenaar gevonden, het afval is weg en het servies is waar het hoort te zijn."

De vermenselijking van de robot is het resultaat van een samenwerking met OpenAI. De robot maakt gebruikt van een visueel AI-model van het ChatGPT-bedrijf. Figure beweert dat de robot in de video niet van een afstand wordt bestuurd en dat de video niet versneld wordt afgespeeld.

Lees meer over robots, of blijf op de hoogte via de Bright-app voor iOS of Android.