Derde keer wél gelukt: SpaceX lanceert grootste raket ooit

© SpaceX

Derde keer wél gelukt: SpaceX lanceert grootste raket ooit
14 maart om 14:53
Laatste update: 14 maart om 14:53

Na twee mislukte lanceringen ging het vandaag dan toch eindelijk goed: ruimtebedrijf SpaceX kreeg zijn Starship de lucht in. Dit vlaggenschip is de grootste raket die het bedrijf ooit heeft gemaakt.

Juichend en schreeuwend keek personeel van SpaceX hoe de raket ditmaal dan toch eindelijk goed de lucht in ging. Na een minuut of negen hing de raket in een baan rond de aarde op een hoogte van 160 kilometer. Dat is wel anders dan de vorige twee lanceringen die eindigden in een vuurbal.

Het was in het begin wel heel eventjes spannend. De Super Heavy-booster wist niet zoveel kracht te geven als gehoopt. Ondanks dat wist de raket wel de vereiste hoogte te halen.

Met de lancering is SpaceX nog niet klaar: als volgende stap in de testvlucht moeten ze straks bijvoorbeeld hun Raptor-motoren weer proberen te activeren. Dat staat gepland voor 40 minuten na lancering.

SpaceX Starship

De Starship is 120 meter hoog en 9 meter breed. Dat maakt het de grootste raket in zijn soort, die door SpaceX ook wel een 'super rocket' wordt genoemd. Net als andere SpaceX-raketten moet hij zelf kunnen landen, zodat hij meerdere malen gebruikt kan worden.

Het ruimtebedrijf wil de Starship gebruiken om zowel bemanning als vracht tussen de aarde, de maan en mars te pendelen. Ook zal hij satellieten de lucht in helpen: bij de vlucht werd vandaag een deur succesvol getest die opengaat om Starlink-satellieten de lucht in te krijgen.

Lees meer over SpaceX en abonneer op onze nieuwsbrief.