©Pexels

Google Chrome heeft een belangrijke update die internetten veiliger maakt

Google Chrome heeft een belangrijke update die internetten veiliger maakt

14 maart - 20:55

Google heeft een belangrijke update uitgebracht voor zijn browser Chrome, waarmee het surfen op het web een stuk veiliger moet worden. Ook wordt phishing hiermee minder makkelijk gemaakt. Google heeft namelijk real-time beveiliging toegevoegd.

Die real-time beveiliging is belangrijk, omdat Chrome tot nu toe hoogstens een keer per half uur een lijst met onveilige adressen van websites downloadde. Als een website niet op die lijst stond, kon je hem gewoon in je browser openen zonder een melding te krijgen.

Het probleem met deze manier van beveiliging, is dat het heel lang duurt voordat de lijst met onveilige sites geüpdatet werd. Een half uur klinkt misschien niet als heel lang, maar dat is het wel als je bedenkt dat de meeste onveilige websites slechts tien minuten online zijn. Die sites staan dan dus vaak niet op de onveilige lijst die je op je computer hebt, en daardoor kan je zomaar ongemerkt op een gevaarlijke webpagina belanden.

Eerder kon je al in real-time controleren of een website gevaarlijk was met de 'verbeterde beschermingsmodus'. Je kon als gebruiker tot nu toe zelf kiezen of je die functie in of uitschakelde. Voor die functie moest je namelijk bepaalde gegevens met Google delen, zoals de adressen van de websites waar je op klikt. Dat verandert met deze nieuwe functie.

Verbeterde beveiliging voor iedereen

Google vond dat de functie uit de verbeterde beschermingsmodus zo goed werkte, dat het bedrijf hem voor iedereen standaard wilde maken. Maar natuurlijk wil niet iedereen zijn bezochte websites delen met Google, dus heeft het bedrijf een oplossing gevonden.

Zodra je een website bezoekt, controleert Chrome nu namelijk eerst of die site al op een veilige lijst staat, die op je computer is opgeslagen. Als dat niet zo is, stuurt Google het adres van de site naar een server van een bedrijf dat onafhankelijk van Google werkt.

Dit bedrijf verwijdert dan alle persoonlijke informatie en stuurt het adres door naar Google. Die kijkt dan of de website inderdaad veilig is. Zo komt Google er nooit achter dat het adres dat het binnenkrijgt van jou afkomstig is.

Het werkt al op pc en iPhone

Op deze manier moet je veiliger blijven, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. De functie is vanaf nu al beschikbaar op je computer en iPhone. Ironisch genoeg komt de functie pas later deze maand naar Android, terwijl dat Googles eigen besturingssysteem is.

Lees meer over Google Chrome, en mis niets met onze nieuwsbrief.