© Iveco

Metallica gaat elektrisch op tour met deze trucks op batterijen én waterstof

Metallica gaat elektrisch op tour met deze trucks op batterijen én waterstof

14 maart - 22:15

Metallica wil graag iets doen tegen klimaatverandering. En dat pakt de band groots aan. Met enorme vrachtwagens die rijden op batterijen, waterstof en aardgas touren ze de komende maanden door Europa.

Vorig jaar werkten Metallica en Iveco, een Italiaanse vrachtwagenproducent, al samen, en nu doen ze het weer voor de M72 World Tour van de band. Iveco levert daarvoor de elektrische S-eWay trucks, een aantal vrachtwagens op waterstof en een aantal S-Way trucks die op aardgas werken.

Waterstof is een pijnpunt

Hoewel het van elektrische vrachtwagens duidelijk is dat ze met groene stroom kunnen worden aangedreven, is dat met waterstof anders. Waterstof wordt momenteel nog bijna alleen met behulp fossiele brandstoffen gemaakt, waardoor het alsnog voor erg veel uitstoot zorgt, maar dan op een andere plek. Mogelijk is dat in de toekomst wel op te lossen door de waterstof van groene energie te maken, maar voor nu is het nog niet een heel duurzame keuze.

Actieradius

Ook de paar gewone S-way trucks die Metallica gaat gebruiken zijn niet zo duurzaam, omdat ze op vloeibaar aardgas lopen, wat een fossiele brandstof is. Het grote voordeel van deze wagens is echter dat ze tot 1600 kilometer vooruit kunnen na een keer tanken.

De waterstoftruck houdt het bij 800 kilometer voor gezien en de elektrische vrachtwagen komt niet verder dan 500 kilometer op één acculading.

Fans worden ook elektrisch vervoerd

Toch is het mooi dat Metallica zijn best doet om een kleinere milieu-impact te hebben. En naast de elektrische vrachtwagens die worden gebruikt, kan je zelf ook in een elektrisch busje komen te zitten als je naar het concert van de band gaat. Metallica gaat namelijk ook elektrische pendelbusjes gebruiken voor concertbezoekers. 

Vorig jaar trad Metallica nog wel op in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, maar de band doet dit jaar Nederland niet aan. Wel zijn er optredens in onder andere Duitsland, Frankrijk en Denemarken. 

Lees meer over elektrische auto’s en mis niets met onze nieuwsbrief.