© Volkswagen

Dit is wanneer Volkswagen zijn goedkope elektrische auto lanceert

Dit is wanneer Volkswagen zijn goedkope elektrische auto lanceert

14 maart om 20:26
Laatste update: 14 maart om 20:26

Terwijl Tesla werkt aan zijn EV van rond 25.000 euro, ontwikkelt Volkswagen een elektrische auto die nog goedkoper moet worden. De Duitse automaker heeft nu gezegd wanneer die betaalbare EV is te verwachten.

De Duitse automaker heeft vandaag bekendgemaakt dat het in 2027 de goedkope ID.1 wil gaan produceren. De elektrische auto moet zo'n 20.000 euro gaan kosten. "De werktitel is ID.1 en de auto staat gepland voor 2027", zei Volkswagen-topman Thomas Schäfer. "We zitten middenin de ontwikkeling, we weten hoe de auto eruit moet zien." Maar het bedrijf deelt nog geen beelden van het definitieve ontwerp van de ID.1. 

Kosten besparen door massaproductie

Het is volgens Volkswagen nog niet zo gemakkelijk om een EV voor die prijs te produceren. Vanwege de hoge kosten voor onder meer de batterijen, is massaproductie de enige manier om onder de 20.000 euro te blijven.

Een belangrijke factor is waar de auto wordt geproduceerd. Volkswagen zegt dat het lastig is om te bepalen waar ze hem gaan produceren. Het bedrijf wil het besluit 'binnenkort' nemen, zegt Schäfer. Onlangs kwam naar buiten dat Volkswagen ook praat met concurrent Renault over het samen bouwen van een kleine elektrische auto.

Volkswagen ID.2 komt er ook aan

Volkswagen brengt de komende jaren nog meer elektrische auto’s op de markt, waaronder de ID.2. Die werd afgelopen maart al als concept gepresenteerd (je ziet hem in de foto bij dit artikel).  

De ID.2 – die volgens Volkswagen zou moeten laten zien waar het merk heen wil in de toekomst - verschijnt al in 2026, voor minder dan 25.000 euro.

Wie maakt de goedkoopste EV?

De Volkswagen ID.1 zal een concurrent worden voor de Dacia Spring, momenteel de goedkoopste elektrische auto in Nederland met een vanafprijs van 21.750 euro. 

Tesla ontwikkelt intussen zijn Model 2, die rond 25.000 euro gaat kosten. Maar de productie van de Tesla Model 2 zou pas in 2027 echt goed op gang komen. 

Lees meer over elektrische auto’s en blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.