© Apptronik

Mercedes gaat mensachtige robots uittesten in fabrieken

Mercedes gaat mensachtige robots uittesten in fabrieken

15 maart - 11:54

Mercedes gaat in zijn fabrieken mensachtige robots van het bedrijf Apptronik uittesten. De automaker wil onderzoeken op welke manier humanoïde robots nuttig kunnen zijn in het productieproces.

De twee bedrijven hebben een overeenkomst gesloten waarin staat dat Apptronik een aantal robots aan Mercedes levert. Die gaan gebruikt worden in de fabrieken van het bedrijf om ‘toepassingen voor zeer geavanceerde robotica’ te identificeren. Het is nog niet bekend hoeveel robots Mercedes van Apptronik krijgt of hoeveel het daarvoor uitgeeft. Aangezien het om een proefproject gaat, is de hoeveelheid wellicht relatief beperkt.

Mercedes zal onderzoeken of de robots gebruikt kunnen worden om onderdelen naar de productielijn te brengen. Menselijke arbeiders blijven zelf de assemblage doen. Een andere use-case voor de humanoïden is om onderdelen te inspecteren. De robots zullen vooral gebruikt worden om zware, repetitieve en saaie taken uit te voeren. Dat zegt Apptronik in een persbericht

De robot van Apptronik

Apptronik stelde zijn robot, de Apollo, eind vorig jaar voor het eerst voor. Het mensachtige apparaat is 1,73 meter groot en weegt zo’n 70 kilo. De Apollo kan voorwerpen tot 25 kilo heffen, meer dan bijvoorbeeld de Optimus van Tesla, die een laadvermogen van 20 kilo heeft. Een Apollo kan tot vier uur lang werken op één batterijlading. De batterijen zelf zijn verwisselbaar. Verder is de robot uitgerust met camera’s in zijn ogen en krijgt die twee schermpjes aan zijn voorkant. 

De Apollo is ontwikkeld om simpele taken in warenhuizen uit te voeren. Volgens Apptronik kan de robot dozen op pallets stapelen en orderpicken. De eerste versie van de Apollo beweegt echter nog relatief traag en moet vaak nog worden aangestuurd door een menselijke medewerker. 

Het is nog niet bekend hoeveel een Apollo gaat kosten. Volgens de makers moet de prijs uiteindelijk zakken naar minder dan 50.000 dollar.

Meer over AI, en blijf op de hoogte met onze app.