©TengYun

Chinezen maken een kanon om ruimtevaartuigen te lanceren

Chinezen maken een kanon om ruimtevaartuigen te lanceren

16 maart - 14:00

We zijn nu gewend om dingen de ruimte in te schieten met raketenergie, maar wat als we dat doen met een soort geweer? De Chinezen maken een railkanon om gevaartes die zelfs groter zijn dan een Boeing 737 naar de ruimte te lanceren. 

Het gaat dan om hypersonische ruimtevaartuigen van meer dan 50 ton. Door elektromagnetische krachten in te zetten kan zo’n kanon zorgen voor een veel snellere en waarschijnlijk goedkopere manier van lanceren. Het wetenschappelijke project heet TengYun, wat ‘wolkenrijder’ betekent en is sinds 2016 bezig. Toch is het nu nieuws, omdat de onderzoekers hebben gezegd dat ze heel snel op deze manier mensen de ruimte in kunnen schieten.

Tweemaal sneller dan het geluid

Dat kanon werkt dus met rails, waarbij er flink wat ruimte nodig is om vaart te maken en het vaartuig op een gegeven moment loskomt van de rails, zijn motor aanzet en de ruimte in gaat. Het idee is dat zo’n ruimtevaartuig tweemaal de snelheid van geluid gaat (Mach 1.6) om vervolgens richting de ruimte te gaan. Niet alleen zijn de supersonische vliegtuigen die hiervoor worden gebruikt 50.000 kg in gewicht: ze zijn ook erg lang. 40 meter maar liefst. 

De Chinezen zijn niet de enige die aan zo’n elektromagnetische manier van lanceren werken, maar het is bijvoorbeeld NASA nog nooit gelukt om dit te creëren. Hetzelfde geldt voor SpaceX. Echter zorgt het feit dat het ook een lang bestaande organisatie als NASA nog niet is gelukt hier en daar voor wat argwaan: zijn de mensen achter TengYun echt zo dicht bij een oplossing? Er zijn vaker dit soort grote projecten gestart in die regio, waar we vervolgens nooit meer van hebben gehoord. We hebben er in ieder geval nog niets van de Wolkenrijder gezien, maar dat zal hopelijk in de nabije toekomst veranderen. 

TengYun: wolkenrijder

Het schijnt overigens niet per se een veel duurzamere manier van lanceren te zijn. Er is alsnog een significante hoeveelheid brandstof nodig, naast dat het een stuk minder snel lanceert en dat ook met de nodige risico’s gepaard gaat. Er wordt getest in de Datong-testhub in China, waar nu op 1.000 kilometer per uur kan worden gelanceerd, maar dat door het 60 meter langer maken van de rails 5.000 kilometer per uur moet worden.

Meer over ruimtevaart, en blijf op de hoogte met onze app.