©BYD

Deze luxe SUV kan in een boot veranderen: voor een half uur

Deze luxe SUV kan in een boot veranderen: voor een half uur

18 maart - 08:00

Mensen die denken dat de Cybertruck van Elon Musk goed dienst doet als boot, die kennen deze auto nog niet. Build Your Dreams heeft een SUV gemaakt die je maar liefst een half uur op het water kunt gebruiken: de Yangwang U8.

Het is niet bedoeld om mee te gaan paraderen op de Vinkeveense plassen, maar wel om je uit een noodsituatie te kunnen redden. Denk aan te water raken met de auto door een ongeluk, of bij een overstroming. De bolide is een all-terrain-auto die doet denken aan een Range Rover. Je kunt er goed mee off-roaden, maar dus ook door een rivier heenrijden als het moet: zelfs als die wat dieper is.

BYD Yangwang U8

Wat er gebeurt wanneer je de drijfmodus aanzet is dat de SUV zijn ophanging verhoogt, de motor uitschakelt, de klimaatbeheersing in de auto op hericulatie zit en de ramen verzegeld. Daarnaast gaat het autodak open. De auto maakt gebruik van een hybride aandrijflijn: er zitten vier motoren gekoppeld aan een 2,0 liter viercilinder turbomotor die de actieradius verlengt. 

Wel gaat de auto in het water niet heel snel: dat is 3 à 4 kilometer per uur en dat is vooral omdat het geen boot is, maar een ‘float’. Ook is hij helemaal afhankelijk van zijn wielen om vooruit te komen en bij te sturen als er bijvoorbeeld een object in de weg zit. Daarnaast kan de auto helemaal draaien als dat nodig is. 

Flinke actieradius

Deze bolide heeft een actieradius van 1.000 kilometer en een motor die 1.200 pk produceert. Heel goedkoop is de auto niet: er hangt aan de Premium Edition van BYD Yangwang U8 een prijskaartje van 150.000 euro. 

Lees meer over EV's en blijf op de hoogte met onze nieuwe app.