©Bright

Getest: Apple CarPlay en Android Auto achteraf inbouwen met Carpuride

Getest: Apple CarPlay en Android Auto achteraf inbouwen met Carpuride

18 maart - 23:54

Heb je een auto zonder Apple CarPlay of Android Auto? Met de Carpuride moet je dat eenvoudig toe kunnen voegen. Onze autotester Rutger probeerde het.

Door alle testauto's in onze Bright Duurtest ben ik zo gewend geraakt aan Apple CarPlay dat ik me wat onthand voel als ik in mijn oude Mazdaatje stap. Die heeft een heuse Bose 6-cd wisselaar met LCD-scherm, maar Spotify of Google Maps gebruiken kan ik niet.

In eerste instantie was ik van plan een nieuwe dubbeldin autoradio aan te schaffen met CarPlay. Maar twee dingen weerhielden me er van: als het er eenmaal in zit zie je duidelijk dat het er origineel niet in hoort. Maar vooral: een goede CarPlay-autoradio kost al gauw 350 euro en het dashboardpaneel, de speciale kabel die je nodig hebt en de installatie brengen het totaal op ongeveer 800 euro. Ouch.

Los scherm, met of zonder dashcam

De Carpuride moet dat betaalbaarder kunnen. Het is een scherm, die je los in je auto kan plaatsen en je alleen stroom hoeft te geven. De goedkoopste variant kost 128 euro. De versie die ik getest heb kost 220 euro. Die heeft een ingebouwde dashcam en een wat breder scherm.

De installatie is kinderlijk eenvoudig. Je kunt simpelweg de zuignap op je raam of dashboard vastzetten of de houder met dubbelzijdige tape vastplakken. Ik heb beide geprobeerd. De dubbelzijdige tape variant is kleiner en dus fraaier, maar beide opties zien er wel uit als een aftermarket oplossing.

Stroom en muziek

Stroom krijgt de Carpuride via een 12 Volt stekker. Als je een beetje handig bent, kun je ook ergens achter je dashboard 12 Volt vandaan halen natuurlijk en het stekkertje wegwerken. Daarbij moet je wel bedenken dat als je audio via het FM-kanaal naar je radio wilt sturen, dat niet meer gaat werken. De zender zit namelijk in de 12 Volt stekker.

Want ja, er zijn vier manieren om te zorgen dat het geluid van je Spotify-lijstje te horen is. Er is een ingebouwde speaker in de Carpuride W903. Voor navigatie zou je dat nog kunnen gebruiken, maar voor muziek is 2Watt vermogen niet te doen. Dan kun je Bluetooth streamen naar je autoradio. Voordeel: geen kabels, nadeel: je hebt bluetooth nodig in je auto. Dan kun je dus een FM-zender gebruiken. Legaal is dat niet en de ontvangst is ook niet altijd geweldig.

De laatste optie heb ik gebruikt: een kabeltje van de Carpuride naar de Aux-in poort van mijn auto. Werkt altijd, hoogste kwaliteit verbinding, wel een extra kabeltje door je interieur.

De hele installatie duurde nog geen 5 minuten. Het netjes wegwerken van de kabels kost iets meer tijd. Afhankelijk van hoe netjes je het wilt hebben. Idealiter leg ik de kabel helemaal achter het dashboard, maar voor nu ben ik te lui.

Goed genoeg voor zijn prijs

Het scherm reageert snel genoeg, maar is niet zo responsief als de beste touchscreen-systemen. Voor de prijs is het echter opmerkelijk goed. Bij het indrukken, beweegt het scherm een klein beetje mee, maar niet zo erg dat het vervelend wordt.

Uiteraard werkt de stuurwielbediening nog maar deels. Volume kan ik nog wel met de knoppen bedienen, maar naar de volgende track moet ik op de Carpuride zelf selecteren. Al met al is de Carpuride een betaalbare upgrade naar Apple CarPlay of Android Auto. Minder sjiek dan een ingebouwd systeem, maar ook een kwart van de prijs.

Rutger Middendorp test voor ons elektrische auto's. Volg zijn updates in de Duurtest