© Unsplash

Nieuwe bèta zelfrijdende Tesla imponeert gebruikers: 'net een mens'

Nieuwe bèta zelfrijdende Tesla imponeert gebruikers: 'net een mens'

18 maart - 15:51 Laatste update: 15:51

Eind vorige week begon Tesla met de uitrol van testversie 12 van zijn Full Self-Driving-software (FSD). De eerste reacties zijn wisselend: de één is laaiend enthousiast en vindt de auto bijna net zo precies als een mens rijden, terwijl critici nog aardig wat ruimte voor verbetering zien.

Tesla-baas Elon Musk was voorafgaand aan de update enthousiast. "Dit is een grote release", schreef hij afgelopen week op Twitter. "We hadden het eigenlijk wel versie 13 kunnen noemen."

Michael Dell, CEO van computerbedrijf Dell, tweette afgelopen weekend enthousiast over de FSD-update nadat hij een testrit had gemaakt. "Mega indrukwekkend. Het is net een menselijke bestuurder."

Videomaker Chuck Cook filmde terwijl hij met de nieuwe software rondreed en was geïmponeerd toen de Tesla na een gemiste bocht weer moest corrigeren. Niet alleen wist de auto een plek te vinden om te draaien, hij deed dit ook nog eens in een hoek die vooraf niet zomaar haalbaar leek. "Hij redt zichzelf uit lastige situaties, en dat moet hij in de toekomst ook echt kunnen.

'Niet weggeblazen'

Een bezoeker van elektrische auto-site Electrek was niet zo laaiend enthousiast. "Ik ben niet weggeblazen. Hij is beter in simpele manoeuvres, maar er is niks gedaan om de rijbaanselectie te verbeteren of de slechte kaarten in mijn regio te verbeteren."

"Hij deed tenminste niks gevaarlijks. Ik heb bij de eerste rit nauwlettend opgelet, zoals ik altijd doe na een update."

Met de update hamert Tesla aan de weg van een volledig zelfrijdende auto, maar het kan nog wel even duren tot ze dat punt bereiken. Op het moment is de Autopilot geclassificeerd als een level 2 zelfrijdende auto - met als uiteindelijk doel level 5.

Lees meer over Tesla en abonneer op de nieuwsbrief.