© Unsplash

Zijn Apple's tarieven voor alternatieve appstores oneerlijk?

Zijn Apple's tarieven voor alternatieve appstores oneerlijk?

20 maart - 13:58 Laatste update: 22:56

De Europese Unie onderzoekt of Apple met zijn implementatie voor alternatieve appwinkels mogelijk de regels omzeilt, en zo ontwikkelaars dwingt toch in hun eigen appwinkel te blijven.

Jarenlang waren iPhone-apps alleen via de officiële App Store te downloaden. Nieuwe Europese wetgeving genaamd de Digital Markets Act (DMA) verplicht het bedrijf nu om ook alternatieve appwinkels toe te laten. Dat doet de techreus, maar wel schoorvoetend en op een manier die onaantrekkelijk zou zijn voor makers.

Heb je bijvoorbeeld een app uit buiten de App Store die meer dan één miljoen keer wordt gedownload, dan moet je het techbedrijf 50 cent per download betalen. Een viraal hitje voor je app kan daardoor flink in de papieren lopen, waardoor ontwikkelaars alsnog niet durven buiten de App Store te treden.

'Dit vinden we erg interessant'

Europa lijkt daar van op de hoogte te zijn. Antitrust-baas Margrethe Vestager vertelt in een interview met Reuters de situatie nauwlettend te onderzoeken: "Er zijn een paar dingen die we erg interessant vinden, zoals of Apples betalingsstructuur er automatisch voor zorgt dat het onaantrekkelijk is om van de voordelen van de DMA gebruik te maken", aldus de topvrouw. "Dat soort dingen gaan we onderzoeken."

Apple paste zijn beleid rond alternatieve appwinkels afgelopen weken meermaals aan. Recent beloofde het bedrijf bijvoorbeeld dat appmakers ook losse apps op hun websites mogen aanbieden, waardoor ze geen App Store meer nodig hebben. Daarbij gelden alleen wel dezelfde voorwaarden en tarieven als in appwinkels.

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief