© Pixabay

OpenAI zou GPT-5 dit jaar uitbrengen

OpenAI zou GPT-5 dit jaar uitbrengen

20 maart - 14:47

OpenAI zou van plan zijn om GPT-5, de nieuwste versie van het taalmodel achter ChatGPT, midden dit jaar uit te brengen. Dat vertellen anonieme bronnen aan Business Insider.

Volgens de bronnen zal GPT-5 aanzienlijk beter werken dan het huidige krachtigste model, GPT-4. Wellicht zal het taalmodel midden deze zomer worden uitgebracht. Sommige zakelijke klanten hebben volgens Business Insider al demo’s gekregen van GPT-5, waarin de verschillen tussen het nieuwe model en GPT-4 werden uitgelegd. Dat vertelden twee van die klanten, die anoniem wensen te blijven, aan de zakelijke nieuwssite.

Een van de twee, de ceo van een niet genoemd bedrijf, zei dat de demoversie van GPT-5 ‘echt goed, wezenlijk beter’ is dan zijn voorganger. Het taalmodel kon taken uitvoeren die op maat gemaakt waren voor zijn bedrijf. OpenAI hintte tijdens de demo ook dat GPT-5 ‘AI-agents’ zal kunnen maken, die autonoom taken kunnen uitvoeren.

Release staat nog niet vast

Volgens de bronnen staat de release tijdens de zomer nog niet vast. OpenAI zou GPT-5 nog volop aan het trainen zijn. Daarna moet het model nog interne veiligheidsproeven ondergaan, waarna de ‘red teaming’-fase plaatsvindt. Tijdens die fase proberen zowel mensen bij OpenAI als buiten het bedrijf de robuustheid, veiligheid en effectiviteit van een AI-systeem te evalueren door potentiële zwakke punten bloot te leggen. Het hele proces heeft geen vaste einddatum, waardoor de kans bestaat dat GPT-5 later dan de zomer uitkomt.

OpenAI zelf heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Sam Altman, topman van OpenAI, liet eerder deze week tijdens een podcast met Lex Fridman weten dat het dit jaar ‘een geweldig nieuw model’ zal uitbrengen, maar op de vraag of GPT-5 dit jaar uitkomt, antwoordde hij simpelweg ‘dat weet ik niet’. 

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.