©Deep Optics

Deze zonnebril verandert met één druk op de knop in een leesbril

Deze zonnebril verandert met één druk op de knop in een leesbril

24 maart - 22:00

Ben je lekker naar de zon, heb je altijd een tasje nodig om je leesbril mee te nemen. Dat hoeft niet meer, want er is nu een zonnebril ontwikkeld die met één druk op de knop in een leesbril verandert. Waarschijnlijk niet heel handig in romantisch verlichte restaurants, maar wel op een zonovergoten terras.

Het gaat om de 32° N-zonnebril die Muir heet en werkt met een app. Die app heb je echter niet nodig als je je glazen wil laten omschakelen van gewoon kijken naar lezen: daarvoor hoef je alleen op het montuur te swipen. Zo weet de bril dat de lenzen moeten veranderen. Dat kan, omdat de lenzen zijn gemaakt van vloeibaar kristal en die kunnen in miljoenen pixels veranderen die dan op zo’n manier geplaatst zijn dat objecten van dichtbij een vergrootglaseffect krijgen. Zo kun je de menukaart ineens wel lezen, of dat berichtje dat je kind je wil laten zien op zijn of haar smartphone.

Zonnebril en leesbril

Wel gaat niet de hele zonnebril over op leesstand: het is slechts een gedeelte van het glaasje en dat betekent dat je dus wel de goede kant op moet turen om ermee te kunnen lezen. Bovendien is in de leesstand alles eromheen vervaagd, dus je kunt ze niet tegelijkertijd gewoon gebruiken. De zonnebril is gemaakt door Deep Optics en ze doen een klein beetje denken aan Ray-Bans, maar dan vooral omdat ze bij vrij veel mensen passen. Ze bieden 100 procent UV-bescherming, ze kleuren verder niet mee en de batterij gaat 5 uur mee. 

Leuk detail is dat deze zonnebril ooit een Kickstarter was. Dat was in 2021, al begon de ontwikkeling al in 2015. Het doel op de crowdfundingsite was 25.000 dollar, het beloofde bedrag door backers was uiteindelijk maar liefst 314.952 dollar. We zijn inmiddels heel wat jaren verder, maar de gadget mag zich nu tot de gevestigde orde rekenen. De telefoon-app waarmee de bril contact kan maken zorgt dat je de lenzen helemaal naar wens kunt instellen. Goedkoop is het echter niet. Voor ongeveer 800 euro heb je deze zonnebril in huis.

Lees meer nieuws over Kickstarter, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.