©OpenAI

Nu te kijken: eerste korte films gemaakt met Sora van OpenAI

Nu te kijken: eerste korte films gemaakt met Sora van OpenAI

26 maart - 11:18 Laatste update: 27 maart - 02:19

OpenAI heeft filmmakers gevraagd om zijn generatieve kunstmatige intelligentie voor het maken van video te testen.

Voor filmmakers was de introductie van Sora schrikken. De generatieve kunstmatige intelligentie voor video kan namelijk via een simpele prompt een hele video maken.

Nu heeft maker OpenAI juist filmmakers ingezet om de technologie verder tentoon te stellen. Zo heeft de in Toronto gevestigde studio Shy Kids de korte film Air Head gemaakt over het leven van een man met een gele ballon als hoofd.

Niet alle resultaten zijn zo coherent. Artiest Paul Trillo lijkt voor zijn chaotische video voornamelijk alle mogelijkheden uitgeprobeerd te hebben. Op de website van OpenAI zegt Trillo dat Sora de eerste keer is dat hij zich ontketend voelt als filmmaker. "Ik ben niet beperkt door tijd, geld, of toestemming van anderen."

Zorgen over Sora

Op deze website zijn meer video's te zien. Alle citaten van de gekozen filmmakers zijn lovend, maar in de praktijk maken mensen in de filmindustrie zich ook zorgen. Vorig jaar was de ontwikkeling rond kunstmatige intelligentie nog onderdeel van de stakingen van acteurs en schrijvers. Filmmaker Tyler Perry heeft een uitbreiding van zijn filmstudio op pauze gezet nadat hij de eerste beelden van Sora zag.

Lees meer over kunstmatige intelligentie, of blijf op de hoogte via de Bright Nieuwsbrief.