© Xiaomi

Met deze elektrische auto gaat Xiaomi de strijd aan met Tesla

Met deze elektrische auto gaat Xiaomi de strijd aan met Tesla

28 maart - 20:08

Het gebeurt niet vaak dat een smartphonemerk ook auto's maakt. Zelfs Apple heeft dat onlangs opgegeven. Maar Xiaomi, dat ook al elektrische stepjes en scooters maakte, heeft vandaag wel zijn eerste elektrische auto uitgebracht. Volgens de CEO van Xiaomi concurreert die EV met de Tesla Model 3.

Xiaomi's eerste auto, de SU7 EV, werd eind vorig jaar al aangekondigd, maar vandaag is hij in China ook echt gelanceerd. Zoals je kan verwachten bij het techbedrijf zit de nieuwe SU7 EV vol technische hoogstandjes. Zo is er een heads-up display waarop je belangrijke informatie kan zien. Ook kan je een minikoelkast in de auto installeren en zit er in de duurste versie geluid met Dolby Atmos.

Als je met Tesla concurreert, kan een semi-zelfrijdend rijhulpsysteem dat lijkt op Autopilot ook niet ontbreken. De duurste twee versies hebben zelfs een LiDAR-sensor op de auto zitten, zodat de 'autopilot' goed om zich heen kan kijken.

Echt een smartphonemerk

De EV verschijnt in drie versies. En als je naar de namen van de auto’s kijkt, zie je dat Xiaomi toch wel echt een smartphonefabrikant is. Ze hebben namelijk een normale versie, een Pro-versie, en een Max-versie. En omdat het bedrijf toch ook smartphones maakt, heeft het meteen een nieuwe smartphonelijn uitgebracht die matcht met de aangekondigde auto’s.

Het standaardmodel en het Pro-model lijken redelijk op elkaar en hebben beide een 400V-architectuur. Bij de Max is dat verdubbeld tot 800V, wat je duidelijk ziet in de oplaadtijd. Waar de standaard en Pro er 25 en 30 minuten over doen om van 10 tot 80 procent op te laden, is de Max ondanks zijn grotere batterij in slechts 19 minuten klaar. De goedkopere modellen hebben een actieradius tot 350 kilometer, terwijl de Max 510 kilometer haalt.

Snel optrekken

Als je snel optrekken belangrijk vindt, is de Max ook voor jou. Die gaat met 2,78 seconden zo’n twee keer zo snel naar 100 km/u als de andere modellen en heeft met 673 pk ook meer dan twee keer zoveel kracht.

In China gaat de Pro-versie evenveel kosten (31.500 euro) als het instapmodel van de Tesla Model 3, terwijl hij betere specificaties heeft. De standaardversie is 4.000 euro goedkoper, en de Max is 7.000 duurder dan de Pro. De auto is vooralsnog alleen in China te koop, waar al 50.000 modellen verkocht werden in de eerste 27 minuten. Op een later moment zou de SU7 EV ook naar Europa komen, maar wanneer precies is nog niet bekend.

Lees meer nieuws over elektrische auto’s of abonneer je op onze nieuwsbrief.