© Unsplash

Personeel zag al jaren dat Apple Car niks werd: 'Moest uit lijden worden verlost'

Personeel zag al jaren dat Apple Car niks werd: 'Moest uit lijden worden verlost'

7 maart - 10:13

Jarenlang werkte Apple in het geheim aan een auto die ook wel de Apple Car werd genoemd - tot de stekker recent uit het project werd getrokken. Personeel binnen het bedrijf zag al langer de bui hangen, vertellen ingewijden nu aan Bloomberg. 'We keken met afgrijzen toe'.

Een leidinggevende, anonieme Apple-medewerker vertelt aan Bloomberg dat de Apple Car binnen het bedrijf werd gezien als een slecht doordacht product dat uit zijn lijden verlost moest worden. "Het grote probleem was slecht leiderschap dat het project liet voortduren, terwijl iedereen binnen Apple met afgrijzen toekeek."

Tien jaar lang werd er aan de Apple Car gewerkt. Eerdere bronnen zeiden dat het project meermaals van strategie veranderde: eerst moest de Apple Car een elektrische auto worden, daarna werd het een zelfrijdend voertuig en later werd het toch weer een Tesla-concurrent. Het bedrijf zou zelfs hebben overwogen Tesla over te nemen.

Volkswagen-busje

Bloomberg beschrijft in detail hoe in 2020 een versie van de auto werd getest. Het was een klein busje met afgeronde hoeken en een volledig glazen dak, geïnspireerd door een Volkswagen-busje. Intern werd hij de 'Bread Loaf' genoemd, oftewel het brood, wegens zijn vorm.

Deze versie van de Apple Car had vier stoelen die naar elkaar toe gedraaid zijn zoals een vierzitter in een trein. Geen van de stoelen hoefde op de weg te zijn gericht, omdat de ingebouwde computer volledig zelf moest gaan rijden. Sommige stoelen konden ook in een ligstand worden gezet in combinatie met een voetenbankje.

Grootse plannen

Apple had volgens Bloomberg grootse plannen: er moest in Silicon Valley een nieuwe campus worden gebouwd waar alleen maar auto’s werden gebouwd. Het zou uiteindelijk nooit gebeuren: een gros van het Apple Car-personeel zou zich inmiddels buigen over het bouwen van slimme AI-toepassingen.

Lees meer over Apple en abonneer op onze nieuwsbrief.