Sony wint PlayStation 5-rechtszaak: hoeft geen 500 miljoen dollar te betalen

Sony wint PlayStation 5-rechtszaak: hoeft geen 500 miljoen dollar te betalen

29 maart - 09:59

Sony hoeft geen 500 miljoen dollar te betalen voor een vermeende patentschending in de PlayStation 5-controller. Het concern werd voor dat bedrag aangeklaagd in de VS maar is nu vrijgesproken.

Eurogamer schrijft dat Sony aangeklaagd werd door Genuine Enabling Technology (GET). Zij dienden de klacht al in 2017 in, omdat een van hun patenten geschonden zou worden in de controller van de PlayStation 5.

Verkeerde frequentie

Het patent heet: ‘Method and Apparatus for Producing a Combined Data Stream and Recovering Therefrom the Respective User Input Stream and at Least One Input Signal”. Zo, vage beschrijving, maar het gaat dus om de communicatie tussen de controller en de console. Juist bij de PS5 vindt GET het verdacht dat de controller en console op twee verschillende frequenties communiceren: eentje voor het indrukken van knoppen en de ander voor de bewegingssensoren. Als bewijs heeft GET dat een component uit de PS5-controller hiervoor te veel lijkt op een ontwerpschets uit hun patent.

Nintendo ook aangeklaagd

Dat bewijs is te licht volgens Sony, en de rechter gaat daar in mee. De zaak is gelijk ook gesloten en het helpt bovendien niet dat de patenthouder vaker rechtszaken heeft aangespannen over consoles. Een vergelijkbare rechtszaak loopt momenteel tussen GET en Nintendo, want ook hun Switch-console zou het patent hebben geschonden. Sony kan de 500 miljoen dollar goed gebruiken want eerder dit jaar kondigden ze een wereldwijde ontslaggolf aan voor de medewerkers van hun PlayStation-studios

Lees meer over Sony of schrijf je in voor onze Nieuwsbrief