©Microsoft

Megaplan Microsoft en OpenAI met AI-supercomputers lekt uit

Megaplan Microsoft en OpenAI met AI-supercomputers lekt uit

29 maart - 19:48 Laatste update: 20:18

Microsoft en OpenAI werken samen aan een enorm project om hun datacenters te upgraden, zodat ze veel meer AI-diensten kunnen aanbieden. Onderdeel van het plan, waarmee maar liefst 115 miljard dollar gemoeid zou zijn, is een supercomputer voor AI genaamd Stargate.

Microsoft is verantwoordelijk voor het grootste deel van de financiering van het enorme datacenterproject. Dat meldt The Information op basis van mensen die betrokken waren bij de plannen en die ook de kostenramingen van Microsoft hebben ingezien. De genoemde 115 miljard is meer dan drie keer zoveel als wat Microsoft vorig jaar besteedde aan servers, gebouwen en andere apparatuur.

Microsoft werkt al langer samen met OpenAI, waarvan het ook een van de grootste investeerders is. Zo gebruikt de Windows-maker de AI-modellen van OpenAI in zijn digitale assistent Copilot. Beide bedrijven hebben samen eerder een vijffasenplan opgesteld, waarbij ze nu in de derde fase zitten. De meeste kosten in de volgende twee fases gaan naar de aanschaf van krachtigere AI-chips. 

Supercomputers

De volgende grote AI-upgrade van OpenAI moet begin volgend jaar plaatsvinden, blijkt uit de plannen. Daarna richten de twee bedrijven zich op de ontwikkeling van de AI-supercomputer Stargate. Microsoft wil StarGate volgens The Information in 2028 lanceren.  

StarGate zou de krachtigste hardware zijn in een reeks van installaties die Microsoft en OpenAI in de komende zes jaar willen bouwen. Een kleinere supercomputer voor OpenAI zou rond 2026 in gebruik genomen worden.

"We zijn altijd bezig met het plannen van de volgende generatie infrastructuur-innovaties die nodig zijn om de grens van AI-mogelijkheden te blijven verleggen", zegt een woordvoerder in een reactie tegen Reuters. Beide bedrijven geven verder geen commentaar.

Lees meer nieuws over AI en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.