© RIKEN

Deze zonnecel is flexibel én waterbestendig: perfect voor slimme kleding?

Deze zonnecel is flexibel én waterbestendig: perfect voor slimme kleding?

31 maart om 18:38
Laatste update: 31 maart om 18:39

Onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die zowel flexibel als waterbestendig is. Daardoor kan het gebruikt worden in slimme kledij, zonder dat het kapot gaat in de wasmachine.

Onderzoekers proberen al jaren om zonnecellen te ontwikkelen voor kleding. Het is de bedoeling dat deze gebruikt worden om apparaten in slimme kledingstukken van stroom te voorzien. De uitdaging is om cellen te maken die zowel flexibel als waterbestendig zijn. Dat laatste lukte tot nu toe wel, maar daarvoor moesten extra lagen worden toegevoegd, waardoor de cellen hun flexibiliteit verliezen. 

Tot vier uur onder water

Een groep onderzoekers uit China en Japan lijkt een oplossing te hebben gevonden. Ze hebben een waterdichte zonnecel ontwikkeld zonder extra lagen materiaal. Deze cel blijft effectief werken na vier uur ondergedompeld te zijn geweest in water en behoudt zijn functionaliteit zelfs wanneer hij herhaaldelijk wordt uitgerekt onder water. Bovendien heeft de zonnecel een wascyclus in een wasmachine doorstaan zonder schade.

Dat deden de onderzoekers door een methode te ontwikkelen om de anodelaag van de zonnecel direct op de actieve lagen aan te brengen, in plaats van deze apart toe te voegen. De anodelaag is de positieve elektrode van een zonnecel en de actieve lagen vangen zonlicht op en zetten het om in elektriciteit. Door dit directe aanbrengproces wordt een betere hechting tussen de lagen bereikt. Hierdoor worden extra waterdichtingslagen overbodig.

In de toekomst nog beter

De onderzoekers, die er een paper over publiceerden in vakblad Nature Communications, willen het materiaal nu ook bestendig maken tegen sterk licht, mechanische stress en andere zaken. Dat vertellen ze in een persbericht. Het einddoel is een zonnecel die in kleding geïntegreerd kan worden en lang kan blijven werken. 

Meer over energie, en abonneer je op onze nieuwsbrief.