Gegevens van 70 miljoen klanten gelekt bij Amerikaans telecombedrijf AT&T

Gegevens van 70 miljoen klanten gelekt bij Amerikaans telecombedrijf AT&T

1 april - 14:47

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T heeft dit jaar helaas geen 1 aprilgrap met hun aankondiging: de gegevens van 70 miljoen huidige en voormalige klanten zijn gelekt. Het gaat om namen, contactgegevens en Burgerservicenummers.

Volgens het telecombedrijf zijn 7,6 miljoen huidige klanten en 65,4 miljoen oud-klanten de dupe van het lek. Inmiddels zijn hun gegevens te vinden op het darkweb, al meldt AT&T dat er nog geen financiële gegevens daar zijn gevonden.

Twee weken geleden ontdekt

Het datalek werd twee weken geleden ontdekt, maar de provider hield het onder de pet zodat ze alvast het onderzoek konden starten en maatregelen konden nemen. Zo heeft AT&T alle wachtwoorden gereset in hun hele klantendatabase. Dat zijn in de Verenigde Staten ongeveer 290 miljoen namen.

AT&T start een onderzoek

AT&T spreekt vooralsnog van een datalek. Ze hebben nog geen bewijs gevonden dat de gegevens gestolen zijn uit hun systemen of dat hackers ermee aan de haal zijn gegaan. Het telecombedrijf heeft wel experts ingeschakeld om het incident helemaal uit te pluizen. Ze willen precies weten hoe de klantgegevens op het darkweb terechtkwamen.

In januari vond er ook al een gigantisch datalek plaats met 70 miljoen inloggegevens voor populaire sites, zoals Facebook en eBay. Voor de zekerheid kunt je kijken op de website Have I Been Pwned, of jouw emailadres in een recent datalek is gevonden. Zo ja, dan moet je zo snel mogelijk je wachtwoord veranderen. Tweefactor authenticatie wordt ook altijd aangeraden.

Lees meer over veiligheid en abonneer je op onze nieuwsbrief