©Samsung

Samsung heeft de iPhone ingehaald met de Galaxy S24, maar wat zegt dat?

Samsung heeft de iPhone ingehaald met de Galaxy S24, maar wat zegt dat?

2 april - 00:56 Laatste update: 00:59

Samsung heeft de koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt weer heroverd en heeft daarmee voor het eerst in vijf maanden Apple ingehaald. Dat kwam vooral doordat de nieuwe Samsung Galaxy S24-telefoons relatief goed verkopen.

Samsung verkocht 19,7 miljoen smartphones in februari, terwijl Apple op 17,4 miljoen verkochte iPhones bleef steken. Dat meldt The Korea Economic Daily op basis van gegevens van marktonderzoekers Counterpoint en Hana Securities.

Samsung had een marktaandeel van 20 procent op de wereldwijde telefoonmarkt en in Europa zelfs 34 procent. Ook in het thuisland van Apple groeide Samsung opmerkelijk hard, naar een marktaandeel van 36 procent. Dat was een stijging van 16 procentpunten vergeleken met januari. 

Was te verwachten, maar toch

Van de Galaxy S24-serie werden er tot eind februari 6,5 miljoen verkocht. Dat is weliswaar een half miljoen minder dan er vorig jaar tot eind februari van voorganger S23 verkocht werden, maar de S24 kwam tien dagen later op de markt dan de S23. Daardoor zijn de nieuwe verkoopcijfers toch boven verwachting. Ook in de VS is de Galaxy S24 de belangrijkste reden voor de grote groei. De S24 was in het land goed voor 52 procent van de verkochte Samsung-telefoons.  

Dat Samsung weer marktleider zou worden, was op zich te verwachten. De Zuid-Koreaanse fabrikant lanceerde eind januari de Galaxy S24-serie, terwijl de iPhone 15 in september al op de markt kwam. "De groeiende verkoop van de Galaxy S24-serie is een bemoedigend teken", reageert een Samsung-woordvoeder in de Zuid-Koreaanse krant.

Galaxy AI

Bij de Galaxy S24 zet Samsung dit keer vol in op zijn nieuwe Galaxy AI-functies. Onlangs kwamen die AI-functies na een update ook naar de Galaxy S23, Galaxy Z Fold 5 en Flip 5 en de Galaxy Tab 9. Van zijn twee nieuwe vouwtelefoons verkocht Samsung in de zes maanden na de introductie 7,39 miljoen exemplaren, een fractie meer dan de voorgangers. 

Houdt Samsung dit vast?

Het is de vraag of Samsung de goede verkoopstart van de Galaxy S24-telefoons weet door te trekken. Vorig jaar haalde uiteindelijk geen enkel S23-model de top 10 van meest verkochte smartphones. Onder die tien waren toen wel drie goedkopere Samsung-toestellen. 

Volgens The Korea Economic Daily wil Samsung dit jaar 'de lat hoger leggen' in zijn strijd met Apple, vooral op de Amerikaanse markt, door meer kortingen te bieden op premium smartphones.

Lees meer nieuws over smartphones en mis niets met onze app.