©Alejandro Otero

Stuk ruimteafval stort neer op huis in Florida, waar komt het vandaan?

Stuk ruimteafval stort neer op huis in Florida, waar komt het vandaan?

2 april om 21:37

Een object van net geen kilogram is vorige maand door het dak van een huis in de Amerikaanse staat Florida gestort. Hoewel het nog niet bevestigd is, is de kans groot dat het stuk ruimtepuin van het Internationaal Ruimtestation (ISS) komt, zo blijkt nu.

Het voorval vond plaats in de stad Naples in Florida, waar een object het huis van Alejandro Otero raakte, een gat in het dak sloeg en door twee verdiepingen heen ging. Niemand raakte gewond, maar Otero wilde graag weten waar het object vandaan kwam.

Hij probeerde eerst NASA te contacteren, maar kreeg geen reactie. Daarna begon Otero online naar hulp te zoeken. Uiteindelijk slaagde hij erin om via X in contact te komen met astrofysicus Jonathan McDowell, die een aannemelijke verklaring gaf voor de origine van het object. McDowell suggereerde dat het hoogstwaarschijnlijk een brokstuk was van een pallet oude batterijen, dat drie jaar geleden vanuit het ISS naar de aarde werd gegooid.

Terug bij NASA 

Nadat het pallet vanuit het ISS werd gegooid, duurde het een tijdje voordat het object in de atmosfeer terechtkwam. Dat gebeurde op 8 maart 2024, dezelfde dag dat Otero's huis werd geraakt. Normaal gezien moest het in de atmosfeer opbranden. McDowell denkt dat de kans reëel is dat een brokstuk het heeft overleefd. "Dit kwam door het dak, op het juiste moment op een plek die consistent was met het feit dat het een stuk van de pallet was", zegt McDowell tegen Gizmodo

McDowell heeft Otero in contact gebracht met het onderzoekscentrum Aerospace Corporation. Uiteindelijk is het brokstuk van Otero zo bij NASA terechtgekomen. Het ruimteagentschap onderzoekt nu of het een stuk van het pallet is. Het is niet duidelijk wat er hierna gebeurt, bijvoorbeeld of NASA Otero een schadevergoeding moet betalen, indien dat het geval is.

Lees meer nieuws over ruimtevaart en blijf op de hoogte met onze nieuwe app