Russische ruimtelancering afgebroken 20 seconden voor vertrek

Russische ruimtelancering afgebroken 20 seconden voor vertrek
21 maart om 16:43

Rusland heeft de lancering van een Soyuz-raket met drie astronauten donderdag afgebroken, slechts 20 seconden voor hij zou vertrekken. De astronauten maken het goed, volgens bronnen ter plaatse, waaronder medewerkers van NASA (via CNN).

Het abrupt stopzetten vlak voor lancering werd gedaan door een automatisch veiligheidssysteem. Dat activeerde omdat een van de twee service towers naast de Soyuz-raket, er niet in slaagde een motorsequentie te starten.

VS en Rusland werken samen

De operatie vond plaats in Kazachstan en zou onder andere NASA-astronaut Tracy Dyson naar het ISS-ruimtestation brengen. Het International Space Station is een van de weinige projecten waar de Verenigde Staten en Rusland nog aan samenwerken. De andere astronauten zijn Oleg Novitsky uit Rusland en Marina Vasilevskaya uit Belarus.

De afgebroken lancering wordt gezien als een flater voor het Russische ruimtevaartprogramma. De laatste keer dat een Russische ruimtelancering mislukte, was in 2018. Toen waren er gelukkig ook geen gewonden.

Zaterdag opnieuw proberen

Als het probleem achterhaald kan worden en de weersomstandigheden meezitten, kunnen de drie astronauten zaterdagochtend aanstaande alsnog de ruimte in.

Meer over ruimtevaart, en blijf op de hoogte met onze app.