©Bright

Tweedehands elektrische auto wordt later dit jaar flink goedkoper: dit is waarom

Tweedehands elektrische auto wordt later dit jaar flink goedkoper: dit is waarom

4 april - 20:53

Eind dit jaar komen er duizenden Tesla Model 3's uit de lease op de tweedehands markt terecht. Wat betekent dat voor de prijzen van tweedehands elektrische auto’s?

In december 2019 werden 12.000 Tesla Model 3's op kenteken gezet om nog te kunnen profiteren van de gunstige bijtelling de vijf jaar daarna. In het hele jaar 2019 werden er op 78 na nét geen 30.000 in Nederland verkocht. Waarom doet dat er toe? Al die auto’s komen dit jaar na vijf jaar uit de lease.

De komst van 30.000 tweedehands Tesla’s bij dealers gaat consequenties hebben voor de prijzen. Meer aanbod dan vraag zorgt voor dalende prijzen. De overheid zorgt ervoor dat de vraag niet blijft stijgen door de onduidelijkheid over de wegenbelasting voor elektrische auto’s. Vooralsnog gaat er geen onderscheid gemaakt worden tussen een benzine en elektrische auto vanaf volgend jaar en dat is een flinke extra kostenpost voor de elektrische rijder. Als je ook nog eens niet thuis kunt laden of voordelig op het werk, dan wordt elektrisch rijden daar een stuk minder aantrekkelijk van.

Prijzen tweedehands EV's dalen verder

Dat klinkt als slecht nieuws, maar het betekent dat prijzen van tweedehands elektrische auto’s flink aan het dalen zijn. Kon je vorig jaar met moeite een Model 3 vinden van onder de 35.000 euro, nu kun je er voor 25K al eentje vinden en als in december die 12.000 auto’s toegevoegd worden, dan zullen die prijzen vermoedelijk nog verder zakken. En als je een Model 3 kan kopen voor 20.000 euro, wat betekent dat dan voor de tweedehandsprijs van een Volkswagen ID.3 of een Nissan Leaf?

Eind dit jaar kun je mogelijk voor onder de 15.000 euro een tweedehands elektrische auto kopen waar je ook mee op vakantie kunt. Die je in de zomer tot 400 kilometer ver brengt op één acculading. Daarmee wordt het rekenplaatje ten opzichte van een benzinewagen een stuk interessanter en mogelijk gaan dus ook de prijzen van die auto's meebewegen.

Zit je op de wip om je auto te vervangen, houd dan de komende maanden de prijzen een beetje in de gaten. Afwachten loont vermoedelijk.

Lees meer nieuws over elektrische auto's en blijf op de hoogte met onze app.