© Unsplash

Hoe laat is het daarboven? De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Hoe laat is het daarboven? De maan krijgt zijn eigen tijdzone

4 april - 16:00

Straks kun je precies uitrekenen hoe laat het op de maan is: NASA gaat in opdracht van het Witte Huis de maan zijn eigen tijdzone geven.

Dat blijkt uit een bericht dat het Witte Huis naar NASA heeft verstuurd, ingezien door nieuwssite Reuters. De zogeheten 'Coordinated Lunar Time' moet tegen het einde van 2026 worden ingevoerd.

Een tijdzone voor de maan bepalen is lastiger dan het lijkt. De wisselende zwaartekracht en andere factoren zorgen ervoor dat tijd daar anders lijkt te verlopen dan op aarde. Per dag zou die klok ongeveer 58,7 microseconden per dag op de aarde kwijtraken.

Atoomklok voor de maan

NASA-communicatiebaas Kevin Coggins vertelde Reuters in een interview over de plannen. "Denk hierbij aan de atoomklokken die we in Washington hebben. Ze zijn een soort hartslag voor ons land, die klokken overal synchroniseert. Zoiets wil je ook hebben op de maan."

Het implementeren van Coordinated Lunar Time is meer dan een enkele berekening en definitie. Mogelijk zullen er ook atoomklokken op het maanoppervlak geplaatst moeten worden, om te helpen de tijd exact in de gaten te houden.

Lees meer over ruimtevaart en abonneer op onze nieuwsbrief.