Apple Watch ingezet om chronische pijn te onderzoeken

©Unsplash

Apple Watch ingezet om chronische pijn te onderzoeken
4 april om 16:39
Laatste update: 4 april om 20:15

De Amerikaanse Stanford-Universiteit gebruikt Apple Watches om kinderen met chronische pijn te onderzoeken. Specifiek kinderen met Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS). Met het slimme horloge kunnen veel medische gegevens verzameld en vervolgens door een AI-database geanalyseerd worden.

CRPS (of posttraumatische dystrofie) is een aandoening waarbij het slachtoffer pijn ervaart in een bepaald lichaamsdeel. Vaak is er ook roodheid en een zwelling, waarbij er later onder andere botontkalking kan ontstaan. De oorzaak kan letsel zijn of een medische ingreep. Er moet nog veel onderzoek naar CRPS gedaan worden, bijvoorbeeld naar wat de pijngolven opwekt, en daar komt Stanford met de Apple Watch aan te pas.

Zes maanden het horloge dragen

Kinderen van acht tot zeventien jaar oud met de aandoening, krijgen van het onderzoeksteam een Apple Watch Series 8, die ze zes maanden moeten dragen. Het horloge verzamelt lichaamsgegevens en daarnaast moeten de deelnemers ook foto’s van hun eten maken.

Pijn tegenhouden

Die info wordt allemaal gestopt in het AI-platform Medeloop, dat gespecialiseerd is in medische analyses. Het kan volgens Stanford veel voorwerk doen voor medische onderzoeken naar CRPS, door een grote database aan gegevens te bouwen. De vervolgstap is dan om een mogelijke behandeling te ontwikkelen die de pijngolven kunnen tegenhouden.

Lees meer over Apple en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.