Onderzoekers willen wolken bleken tegen opwarming van de aarde

©Unsplash

Onderzoekers willen wolken bleken tegen opwarming van de aarde
7 april om 16:00

We hebben als mens veel mogelijkheden om zonlicht te blokkeren, zoals zonnebrillen, zonnebrandcrème of simpelweg in de schaduw zitten. De planeet heeft dat niet, maar wordt ondertussen wel steeds warmer. Onderzoekers kijken nu of ze een beschermingsmechanisme voor de hele planeet kunnen ontwikkelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En dat zoeken ze in het verhelderen van wolken.

Het is niet voor niets dat huizen in het buitenland wit zijn: dat weer het zonlicht af. Onderzoekers denken dat als ze wolken ook extra wit maken, het zonlicht wat wordt weerkaatst en de planeet hierdoor wat koeler blijft. Het idee is dat dit wordt toegepast op wolken boven de oceaan, schrijft de New York Times.

Extra zeezoutdeeltjes

Onderzoekers van Washington University doen nu experimenten in de omgeving van San Francisco om te kijken of hun theorie ook in de praktijk kan werken. Het klinkt vreemd om wolken bleker te maken, maar het is iets wat natuurlijk ook al zo werkt. Wolken reflecteren van zichzelf al zonlicht de ruimte in en de onderzoekers willen dat wat versterken. Daar komt geen verf bij kijken, maar simpelweg het unjecteren van zeezoutdeeltjes in de laaghangende wolken. Zo komen er minder zonnestralen door de wolken heen en blijft de warmte ook wat meer weg, wordt er gehoopt.

Er is een speciaal spray-apparaat gemaakt dat aan boord van een vliegdeckschip genaamd Hornet de zeezoutdeeltjes de lucht in zullen schieten. Het gaat daarbij niet eens alleen om de hoeveelheid deeltjes, maar vooral om hun grootte. Kleinere deeltjes kunnen beter reflecteren. 

Angst voor gevolgen

Het is een omstreden onderzoek: er klinkt ook geluid uit de wetenschappelijke wereld dat dit op grotere schaal kan zorgen voor andere klimaatpatronen en mogelijk zelfs een andere oceaancirculatie. De onderzoekers moeten dus ook de nadelige effecten van hun onderzoek heel goed bestuderen.

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek of abonneer je op onze nieuwsbrief.