©Bright

Duurtest Volkswagen ID.7: zónder deze ergernissen was het een extreem goede auto

Duurtest Volkswagen ID.7: zónder deze ergernissen was het een extreem goede auto

8 april om 23:36

Onze autotester Rutger reed een maand in de Volkswagen ID.7, het nieuwe elektrische vlaggenschip van de Duitse autobouwer. Vandaag neemt hij afscheid en trekt hij zijn conclusies.

Vier weken reed ik met de Volkswagen ID.7. En ik ga hem missen. Net als bij mijn kinderen ben ik misschien te streng geweest als het ging over zijn tekortkomingen, want nu hij het huis verlaat voel ik me verdrietig en een beetje schuldig. De Volkswagen ID.7 is een heerlijke reisauto. Zachter geveerd dan een Tesla Model S, zuiniger dan een Hyundai Ioniq 5, met meer bagageruimte dan een Mercedes-Benz EQE. Met navigatie die je langs laadpalen stuurt zijn lange reizen ook stressloos.

Waarom Rutger, mekkerde je dan zoveel over de tekortkomingen? Zonder in herhaling te willen vallen, noem ik ze toch nog even: de knoppen op het stuur die het onmogelijk maken heel precies het volume te bedienen en heel makkelijk maken om per ongeluk 10 km/u harder te gaan op de cruise control in plaats van 1 km/u. De spraakassistent begreep me de ene keer moeiteloos en was de volgende poging met een vergelijkbare wens volstrekt onnozel.

Frustratie over navigatiesysteem 

Dat de kaarten van de navigatie niet online dagelijks bijgewerkt worden voor werk aan de weg, is al niet ideaal. Maar dat een weg, die er zeker al sinds juli 2020 ligt, niet opgenomen is in de kaarten is ronduit bizar.

Die kleine ergernissen vergroot ik wellicht een beetje uit. Waarom? Omdat de ID.7 zo ontzettend dichtbij een extreem goede auto zit, dat die kleine, relatief eenvoudig oplosbare problemen, voor mij onbegrijpelijk zijn. Want ja, ik kan navigeren met Google Maps, maar dan heb ik niet meer de navigatie-instructies geprojecteerd op mijn voorruit. Met een pijl, in augmented reality, die dynamisch meebeweegt met de bocht, zodat ik precies zie welke afslag ik moet hebben. Dat is een heerlijke feature, die ik niet kan gebruiken omdat mijn kaarten hopeloos achter lopen. De ring rond Groningen wordt al jaren verbouwd en dat betekent dat er wekelijks nieuwe routes gereden moeten worden of afslagen dicht zijn. Als mijn auto dat niet weet en Google wel, wordt ik gedwongen om die augmented reality-navigatie dan maar niet te gebruiken en dat doet pijn

Dat de ID.7 de potentie heeft om een 9,5 te zijn, maar niet veel verder komt dan een 8 vanwege kleine op te lossen ergernissen die je wel dagelijks meemaakt, frustreert me. Dat is natuurlijk nogal particulier. Want je kunt de auto zonder augmented reality-navigatie rijden, wennen aan de knopjes door ze nog wat langer te gebruiken en je rijdt een comfortabele lange afstanden cruiser die je prima tussen de lijntjes houdt en op afstand van je voorganger en die je precies vertelt waar je moet laden en hoe lang?

Veel zaken zijn uitstekend

Ik ga deze grote Volkswagen dan ook missen. Vanwege de goede stoelen, de massagestand, het soepele onderstel, de prima 360 graden-camera, de cruise control die zich vanzelf aanpast aan de maximumsnelheid en afremt voor bochten. En ik hoop ondertussen geweldig dat Volkswagen een batch met Skoda Enyaq-stuurtjes scoort met echte knoppen én dat ze even verhaal gaan halen bij hun kaartenleverancier om te vragen waarom Schilligeham in Winsum niet op de kaart staat.

Voor de vanafprijs van 60.000 euro heb je met de ID.7 een aangename reisauto met een flinke bagageruimte, fijne rijhulpsystemen en veel comfort. Tenzij je tussen de SUV’s gaat snuffelen, vind je geen directe concurrent.

Voor meer reviews van elektrische auto's volg je de updates van de Bright Duurtest