Eerste MacBooks en iMacs met M4-chips komen eraan: dit zijn de plannen

©Unsplash

Eerste MacBooks en iMacs met M4-chips komen eraan: dit zijn de plannen
11 april om 19:59
Laatste update: 11 april om 20:35

Apple komt later dit jaar met een grote herziening van zijn Mac-assortiment bij de komst van de eerste iMacs en MacBooks met de nieuwe M4-chips. Die nieuwe chips zijn meer dan de voorgangers ontworpen voor AI-toepassingen.

Apple nadert de productiefase van zijn eerste M4-chips. De M4 komt er in minstens drie verschillende versies en Apple wil er uiteindelijk elke nieuwe Mac mee uitrusten, schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman.

Nieuwe iMac en MacBook Pro

De overgang naar de M4 begint later dit jaar met de lancering van een nieuwe iMac, een instapmodel van de 14 inch MacBook Pro, duurdere MacBook Pro’s van 14 en 16 inch en een nieuwe Mac Mini. Apple zou al die nieuwe modellen met de M4-chips eind dit jaar willen uitbrengen, maar mogelijk verschijnen sommige nieuwe Macs pas begin volgend jaar.

In de loop van 2025 komt Apple daarna met nog meer M4-Macs, waaronder nieuwe versies van de MacBook Air in het voorjaar en een nieuwe Mac Studio halverwege 2025. Eind volgend jaar verschijnt er dan ook nog een Mac Pro met een krachtige M4-variant.

AI-prestaties

Bij de introductie van de M4-chips wil Apple volgens Bloomberg de 'AI-prestaties van de componenten benadrukken'. Apple maakt de komende tijd een inhaalslag op het gebied van AI en zou op het ontwikkelaarscongres WWDC in juni nieuwe AI-functies onthullen.

Veel van de nieuwe AI-functies zijn bedoeld om op apparaten zelf te draaien in plaats van op externe servers. Dat is mede mogelijk dankzij snellere chips. Apple komt volgens Bloomberg ook met op AI gerichte upgrades in de nieuwe chip van de iPhone 16 dit najaar.

Drie varianten van M4

Het instapmodel van de M4-chip zit straks in de instapversies van de MacBook Pro, de MacBook Air en de Mac Mini. De iets krachtigere chip verschijnt in de Mac Studio, de MacBook Pro's met betere specs en de duurste Mac mini.

De Mac Pro krijgt de krachtigste M4-chip. De meest geavanceerde configuratie van de desktop-Mac zou een halve terabyte aan werkgeheugen aankunnen, veel meer dan het huidige maximum van 192 GB. 

Momenteel heeft Apple nog geen versie van de Mac Studio en de Mac Pro met de M3-chips. Gurman sluit echter niet uit dat er nog wel een M3 Mac Studio komt met een nieuwe variant van de M3-chip.

Lees meer nieuws over Apple en mis niets met onze app.