©Unsplash

In 2025 zijn er SD-kaarten van 4 TB

In 2025 zijn er SD-kaarten van 4 TB

14 april om 18:00

Liever iets lokaal opslaan in plaats van via het internet? Er wordt ondanks alle cloudinitiatieven nog steeds doorontwikkeld op opslag voor thuis: als je in 2025 een SD-kaartje koopt, kan daar maar liefst 4 terabyte aan informatie op. 

4 terabyte is ontzettend veel, maar er is wel iets meer context bij te geven. Zo is 4 terabyte ongeveer 500 films, 1 miljoen MP3-nummers en 800.000 foto’s op hoge resolutie. Het is dus een flink aantal dat veel mensen waarschijnlijk niet halen met al hun data. Maar ben je bijvoorbeeld videobewerker of professioneel fotograaf, dan kan zo’n flinke ruimte qua opslag een groot voordeel zijn.

4 TB SD-kaart

Niet iedereen wil gebruikmaken van de cloud (internetopslag): ten eerste omdat de bestanden hiermee dus niet beschikbaar zijn wanneer je geen internet hebt, maar ten tweede omdat hackers je bestanden bij het versturen misschien wel kunnen onderscheppen. Of ze breken in in je cloud en kunnen er dan alsnog bij. Ook is de cloud minder duurzaam dan iets offline op een opslagkaartje zetten: de cloud is immers geen wolk, het zijn servers die in datacenters zijn geplaatst.

De 4 TB SD-kaart is in de maak bij Western Digital/SanDisk en volgende week zou het demo’s hebben gepland met zijn innovatie. Het kaartje zou dankzij Ultra High Speed-1 een theoretische overdracht hebben van maximaal 104 MB per seconde. Voor schrijfsnelheid moet je denken aan minimaal 10 MB per seconde, schrijft AnandTech. Je kunt er geen 8K RAW-videobeeld op kwijt, want dat is nog wat te hoog gegrepen, maar gewone 8K-beelden zijn wel een optie. 

100 euro voor 1 TB

Wat deze SD-kaart zal kosten is nog onbekend. Op dit moment is de grootste capaciteit van een SD-kaart 1TB, met later dit jaar waarschijnlijk 2 TB-microSD-kaarten. Voor een SD-kaart van 1 terabyte ben je momenteel 100 euro kwijt. Hoewel deze innovatie naar 4 TB een flinke stap vooruit is, zal Western Digital wel heel zeker moeten zijn dat het ook echt werkt. Het krijgt momenteel veel klachten over SanDisk Extreme SSD’s die er plotseling mee op schijnen te houden. 

Meer nieuws over hardware.